Εάν εργάζεστε σε γραφείο, τότε πιθανότατα κάθεστε τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Και ο χρόνος που περνάμε καθισμένοι μόνο αυξάνεται εάν σκεφτούμε τις μετακινήσεις προς και από την δουλειά, τις ώρες που χαλαρώνουμε στον καναπέ ή μπροστά από την οθόνη του κινητού. Ωστόσο, η καθιστική ζωή βλάπτει και τα ευρήματα των επιστημόνων το επιβεβαιώνουν. Θα μπορούσαμε όμως, να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο αφιερώνοντας χρόνο στην άσκηση;

Ναι, απαντούν οι ερευνητές πίσω από την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, σύμφωνα με την οποία, η καθημερινή άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης 30 έως 40 λεπτά φαίνεται ότι μπορεί να μας βοηθήσει.

Οι τρέχουσες συστάσεις για την φυσική δραστηριότητα αναφέρουν ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης εβδομαδιαίως. Σε άλλη μελέτη μάλιστα, αναφέρεται ότι άνθρωποι που πληρούσαν αυτές τις συστάσεις – που αντιστοιχούν σε περίπου 22 λεπτά καθημερινά – δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κάθονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Και οι δύο έρευνες δείχνουν ότι είναι προτιμότερο να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα, ειδικά εάν δεν μπορούμε να μειώσουμε τις ώρες που περνάμε καθισμένοι, σημειώνουν οι ερευνητές.

Λίγη άσκηση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά

Εάν τα 22-40 λεπτά άσκησης σας φαίνονται πολλά, θυμηθείτε ότι μπορείτε να τα μοιράσετε καθ’όλη την διάρκεια της μέρας. Αρκεί να αφιερώνετε πέντε λεπτά κάθε ώρα για να σηκώνεστε για να περπατήσετε, να τεντωθείτε ή ανεβείτε και να κατεβείτε σκαλιά. Σκεφτείτε αυτά τα διαλείμματα ως «σνακ δραστηριότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Δοκιμάστε να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από το χώρο εργασίας σας και περπατήσετε 10 λεπτά. Στη συνέχεια, καθώς φεύγετε από τη δουλειά, θα έχετε κάνει συνολικά 20 λεπτά άσκησης μόνο περπατώντας προς και από την δουλειά», σημειώνουν οι ίδιοι.

Ακόμα και εάν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, ανεβαίνοντας τα σκαλιά επίσης αυξάνετε την φυσική σας δραστηριότητα. Μάλιστα, αυτή η συνήθεια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και θανάτου. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Taibah University Medical Sciences, χρειάζονται περίπου τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες όπου θα ανεβαίνετε και θα κατεβαίνετε τακτικά τις σκάλες για να δείτε κάποια βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Και αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τον χρόνο άσκησής σας, αυξήστε την ένταση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας, όπως το σχοινάκι, το τρέξιμο, η πεζοπορία σε ανηφόρα, συμβάλλουν στην μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων.