«Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια», λένε, «φτιάξε λεμονάδα» – αλλά πώς ακριβώς μετατρέπεις τις «ξινές» συνθήκες σε κάτι πιο «γλυκό»; Ερευνητές από Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ υποστηρίζουν ότι οι παιχνιδιάρηδες επιδεικνύουν αυξημένη ανθεκτικότητα, βρίσκοντας χρυσές τομές και δημιουργικές λύσεις ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια μοναδική οπτική η οποία αναδεικνύει επιλεκτικά τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και απόλαυση, διατηρώντας παράλληλα τον ρεαλισμό για τις δύσκολες καταστάσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης ονομάζουν αυτό το φαινόμενο «lemonading».
Προηγούμενες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η παιγνιώδης διάθεση συνδέεται με καλύτερη υγεία και περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Η παιγνιώδης διάθεση αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει τη ζωή με χαρά, ευθυμία και αίσθηση παιχνιδιού. Αυτή σημαίνει να μην παίρνεις τα πάντα πολύ σοβαρά και να έχεις την ικανότητα να βλέπεις τα πράγματα με χιούμορ, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένεις.
Ανθεκτικότητα και αισιοδοξία, εφόδια ζωής
Οι άνθρωποι που έχουν ψυχική ανθεκτικότητα ξέρουν ότι δεν είναι οι δυσκολίες που τους καθορίζουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ανακάμπτουν από αυτές… Γι’ αυτό κιόλας ζουν καλύτερα και περισσότερο! Με τον όρο ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ανθρώπου να ξεπεράσει τυχόν προκλήσεις και τραύματα που προκύπτουν στη ζωή.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σουν Γιατ-σεν της Κίνας και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας παρακολούθησαν 10.569 ενήλικες (ηλικίας 50 ετών και άνω) από τις Ηνωμένες Πολιτείες για 12 χρόνια με σκοπό να κατανοήσουν τους παράγοντες που οδηγούν σε μακροζωία και υγιή γήρανση στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, προκειμένου εν συνεχεία να σχεδιαστούν στοχευμένες πολιτικές και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι όσοι αντεπεξέρχονταν με ψυχραιμία, σύνεση και θάρρος στις όποιες αντιξοότητες τους παρουσιάζονταν βελτίωναν το προσδόκιμο ζωής τους. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Mental Health, οι ψυχικά ανθεκτικοί συμμετέχοντες είχαν κατά 53% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.
Τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πέραν των 90 ετών σε γυναίκες, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από το Harvard T.H. Chan School of Public Health. Για την μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα και απαντήσεις σε έρευνα από 159.255 συμμετέχουσες. Από αυτές, το 25% που ήταν οι πιο αισιόδοξες ήταν πιο πιθανό να έχουν 5,4% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσουν τα 90 συγκριτικά με το 25% που ήταν λιγότερο αισιόδοξες.
«Τείνουμε να εστιάζουμε στους αρνητικούς παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την υγεία μας», μας λένε. «Είναι όμως, εξίσου σημαντικό να σκεφτόμαστε τους θετικούς πόρους, όπως η αισιοδοξία, που μπορεί να είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας» καταλήγουν οι ειδικοί.