Οι σύγχρονοι καταγραφείς της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας έχουν αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακές λειτουργίες. Το smartwatch σας δεν λέγεται άλλωστε τυχαία «έξυπνο ρολόι»: μπορεί να εντοπίσει έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, επικίνδυνες διαταραχές ύπνου ή να σας πει πότε να σταματήσετε να πίνετε καφέ… Τέτοιες έξυπνες συσκευές, θα μπορούσαν ακόμη και να προβλέψουν τον κίνδυνο άνοιας των χρηστών τους, δηλώνουν τώρα οι επιστήμονες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία, οι οποίοι παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 Βρετανούς που φορούσαν έξυπνα ρολόγια, εκείνοι που περπατούσαν πιο τακτικά και με γρηγορότερο ρυθμό είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πτώση της γνωστικής τους ικανότητας. Αναλύοντας τις κινήσεις τους μέσα σε μία εβδομάδα, οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν για περισσότερες από εννέα ώρες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ελπίζουν τα smartwatch και άλλες παρόμοιες συσκευές να χρησιμοποιηθούν τελικά ως εργαλείο προληπτικού ελέγχου για την άνοια. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα που να συγκρίνει αυτά τα ευρήματα με άλλα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί παγκοσμίως.
«Αυτή η έρευνα δείχνει τη δυνατότητα των έξυπνων ρολογιών και των καταγραφέων φυσικής κατάστασης να χρησιμοποιηθούν για προληπτικό έλεγχο της άνοιας. Με την μη επεμβατική και εύχρηστη φύση τους, αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης ενός ατόμου μέσω των καθημερινών του δραστηριοτήτων και των μοτίβων του ύπνου του», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Smartwatch και υγεία- Πώς διεξήχθη η έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 47.371 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 67 χρόνια, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε, φορούσαν τέτοια ρολόγια για έως και επτά ημέρες της εβδομάδα.
Ύστερα από 7,5 έτη, 387 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια.
Μιλώντας στο περιοδικό International Psychogeriatrics, οι ειδικοί ανέφεραν ότι για κάθε αύξηση της ταχύτητας βάδισης κατά 4,6 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο, ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν κατά 32%.
Για κάθε 3.200 επιπλέον βήματα που περπατούσαν, ο κίνδυνος μειωνόταν επίσης κατά 30% κατά μέσο όρο.
Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν «φυσιολογική» διάρκεια ύπνου, εκείνοι που κοιμόντουσαν υπερβολικά (πάνω από εννέα ώρες), είχαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας.
Όσοι ξάπλωναν πολύ νωρίς στο κρεβάτι (πριν τις 9 μ.μ.), είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια σε σχέση με όσους είχαν μια «κανονική» ώρα ύπνου.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι δεν συμπεριλάμβανε πληροφορίες για την άνοια από τους συμμετέχοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό.
Ωστόσο, η χρήση αισθητήρων στον καρπό «συλλέγει δεδομένα του τρόπου ζωής, επιτρέποντας μια ακριβή εκτίμηση συνηθειών», σημείωσαν.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Μεγάλη πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι σχεδόν το ήμισυ των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν αν αντιμετωπιστούν 14 παράγοντες του τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία.
Οι ειδικοί εντόπισαν την υψηλή χοληστερόλη και την απώλεια όρασης ως παράγοντες που συνδυαστικά ευθύνονται σχεδόν για το ένα στα δέκα κρούσματα άνοιας παγκοσμίως. Αυτοί προστίθενται στους 12 ήδη γνωστούς παράγοντες, που κυμαίνονται από τα γονίδια μέχρι το κάπνισμα. Αν εξαιρέσουμε τους αναπόφευκτους παράγοντες, όπως η ηλικία και η γενετική, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κοινωνική απομόνωση και η ρύπανση του αέρα ευθύνονται για το 40% των περιπτώσεων της πάθησης. Υποστήριξαν δε, ότι η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet, «προσφέρει ελπίδα ότι η διαταραχή που κλέβει τη μνήμη και πλήττει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπιστεί».