Ποιος κάνει κουμάντο στη διατροφή μας; Το στομάχι ή ο εγκέφαλος; Τελικά, το «όλα είναι στο μυαλό» ισχύει και για το τι τρώμε!

Ο εγκέφαλος αποφασίζει τι θα φάμε

Ο εγκέφαλος είναι καλός στη δημιουργία συνηθειών, ειδικά όσον αφορά το φαγητό. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να σας είναι δύσκολο να σταματήσετε να τρώτε ανθυγιεινά. Oι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη κυριολεκτικά αλλάζουν τον εγκέφαλό μας – ακόμη και αν τις καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες αλλά σε τακτική βάση, ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να τις προτιμά και στο μέλλον, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Τα καλά νέα είναι ότι ο εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί να προτιμά τα υγιεινά τρόφιμα έναντι των ανθυγιεινών και πλούσιων σε θερμίδες τροφών, λέει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ταφτς.

Ο εγκέφαλος αποφασίζει πότε θα σταματήσουμε να τρώμε

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες της χολοκυστοκινίνης (CCK) – που βρίσκονται στο στέλεχος του εγκεφάλου- στο αρχαιότερο τμήμα του συγκεκριμένου οργάνου – ενσωματώνουν διάφορα σήματα τα οποία παράγονται όταν τρώμε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Οι εν λόγω νευρώνες ανταποκρίνονται στα σήματα αυτά, μεταδίδοντας πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα τροφής που ανιχνεύονται από τους υποδοχείς στο στόμα, τη χωρητικότητα του στομάχου και τα επίπεδα των διαφορετικών ορμονών που σηματοδοτούν το αίσθημα πείνας στο αίμα. Αυτές οι ορμόνες αυξομειώνονται ως απόκριση στην κατανάλωση τροφής και στον μεταβολισμό.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αφού μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί μόνο σε πειραματόζωα. Ωστόσο, το ανθρώπινο στέλεχος του εγκεφάλου είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό των τροκτικών, επομένως είναι πιθανό ότι ο ίδιος μηχανισμός ελέγχου να υπάρχει και στον εγκέφαλό μας, εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Τρώμε ενσυνείδητα

Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μία τεχνική που μπορεί να μας βοηθήσει να επανακτήσουμε τον έλεγχο στις διατροφικές μας συνήθειες και να ρυθμίσουμε το βάρος μας.

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την εκτίμηση και το σεβασμό του φαγητού, καθώς και τη συγκέντρωση στον τρόπο που το φαγητό μάς κάνει να αισθανόμαστε:

  • Τρώμε αργά, δίνοντας προσοχή στα σημάδια του σώματος και διακόπτουμε όταν χορτάσουμε.
  • Επιλέγουμε τροφές με θρεπτική αξία και δεν αναζητάμε «παρηγορητική» τροφή για συναισθηματική υποστήριξη.
  • Τρώμε όταν το υποδεικνύει το σώμα, όταν πεινάμε (π.χ. χαμηλή ενέργεια) και όχι από άγχος ή πλήξη.
  • Όταν τρώμε, δεν έχουμε παράλληλες ασχολίες. Κλείνουμε τα τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές. Τρώμε σε έναν ήσυχο χώρο.
  • Τρώμε καθιστοί στο τραπέζι. Μασάμε αργά το φαγητό μας και αφήνουμε το πιρούνι μας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές.