Κεφτεδάκια με σπαγγέτι και κόκκινη σάλτσα
Τα υλικά
- 500 γρ σπαγγέτι
- 500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 λευκό κρεμμύδι
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 15 φύλλα δυόσμου
- 2 αυγά
- 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 λευκό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 τριμμένες ντομάτες
- 2 μάτσα βασιλικός
- 1 κσ μέλι
- 100 ml νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Το μυστικό
Ο Κλεμέντσα λέει στην ταινία «Νονός» ότι το μυστικό του είναι η λίγη ζάχαρη που προσθέτει στην κόκκινη σάλτσα. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος προτίμησε να βάλει λίγο μέλι.
Η διαδικασία
Σε ένα μπλέντερ φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα. Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, τον βασιλικό, το σκόρδο, λίγο παρμεζάνα και λίγο λάδι.
Χτυπάμε λίγο, προσθέτουμε λίγο μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μετά ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα τηγάνι και προχωράμε στα κεφτεδάκια.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε αυγό, φρυγανιά, δυόσμο, κρεμμύδι, σκόρδο, παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε με το χέρι καλά και φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια.
Μόλις τα ετοιμάζουμε, τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα και το αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά.
Την ίδια ώρα βράζουμε τη σπαγγέτι. Όταν τα κεφτεδάκια είναι έτοιμα, ρίχνουμε τη σάλτσα με τα κεφτεδάκια από πάνω και το πιάτο είναι έτοιμο.
Σπαγγέτι aglio e olio με σύγκλινο
Τα υλικά
- 500 γρ σπαγγέτι
- 80 ml σύγκλινο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κγ μπούκοβο
- 3 πιπεριές τσίλι κόκκινες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 100 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 100 ml νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά
- αλάτι
- πιπέρι
Το μυστικό
Αν και δεν χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως συμφώνησαν όλοι το μεγάλο μυστικό σε αυτό το πιάτο είναι η αντζούγια, η οποία το απογειώνει.
Η διαδικασία
Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε λάδι και προσθέτουμε το τσίλι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε λίγο μπούκοβο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να καβουρδιστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα μακαρόνια, τα οποία τα έχουμε βράσει όσο θέλουμε και ανακατεύουμε καλά, να πάει παντού η σάλτσα.
Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να προσθέσει ότι «αλαντικό» θέλει. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος πρόσθεσε σύγκλινο.