Αντικαθιστώντας το αλάτι με υποκατάστατα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και του θανάτου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology, επισημαίνει ότι η «Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η του αλατιού ήταν ασφαλής και οδήγησε σε μείωση της θνησιμότητας κατά 12% και μείωση του κινδύνου υποτροπής εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14%.

«Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η αντικατάσταση του αλατιού είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, παρέχοντας σημαντικά οφέλη για την υγεία μέσω μιας απλής στρατηγικής διαιτητικής παρέμβασης. Μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση παγκόσμιων στρατηγικών πρόληψης και μείωσης του κινδύνου υποτροπής, ιδίως μεταξύ των πληθυσμών που βασίζονται στο σπιτικό μαγείρεμα με αλάτι», γράφουν οι ερευνητές της μελέτης.

Αντικαθιστώντας το αλάτι με υποκατάστατα μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε μια ανάλυση υποομάδας της μελέτης Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS). Η SSaSS ήταν μια ομαδική τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 600 χωριά σε 5 περιοχές της βόρειας Κίνας. Ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν 4,74 έτη.

Αυτή η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες της SSaSS με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα αυτής της υποομάδας από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν είτε κανονικό αλάτι είτε υποκατάστατο αλατιού που περιείχε 75% χλωριούχο νάτριο και 25% χλωριούχο κάλιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούσαν υποκατάστατα αλατιού, τα ποσοστά των υποτροπιαζόντων εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποιούσε κανονικό αλάτι. Τα ποσοστά των υποτροπιαζόντων εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ποσοστά θανάτου ήταν επίσης χαμηλότερα στην ομάδα που χρησιμοποιούσε υποκατάστατα αλατιού.

«Σε κάποιο βαθμό, γνωρίζουμε για τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, οπότε τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο, η έρευνα παραμένει σημαντική, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί, η οποία εξετάζει συγκεκριμένα το ζήτημα της επίδρασης της μείωσης του αλατιού στη διατροφή (αντικαθιστώντας το αλάτι με ένα υποκατάστατο) και πώς αυτό επηρεάζει τα υποτροπιάζοντα εγκεφαλικά επεισόδια και τη θνησιμότητα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει κάθε πέντε δευτερόλεπτα

Το εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε συνδυασμό παγκοσμίως.

Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας αλατιού που καταναλώνει ένα άτομο, αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση, από όλους τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι ο νούμερο ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Εάν η αρτηριακή πίεση διατηρείται υπό έλεγχο, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μικρότερος, οπότε είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, ειδικά για κάποιον που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν να βεβαιωθεί ότι η αρτηριακή του πίεση είναι εντός του φυσιολογικού εύρους» καταλήγουν.