Μια νέα γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των μυών και της υπόφυσης, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μπορεί να διαδραματίζει απροσδόκητο ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα, υποστηρίζει νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του McGill University, μια πρωτεΐνη που παράγεται στους μύες μπορεί να βοηθά στη διαχείριση της απελευθέρωσης μιας ορμόνης που παράγεται στον μικρό αλλά μεγάλης σημασίας αδένα, που βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές επιλογές για την υπογονιμότητα, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Μέχρι τώρα, δεν ήταν γνωστό ότι αυτά τα δύο όργανα επικοινωνούσαν μεταξύ τους ή ο τρόπος που το έκαναν», αναφέρουν οι ερευνητές. «Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόηση του σώματος και των πολύπλοκων συνδέσεών του» επισημαίνουν.
Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα από την σύνδεση μυών-εγκεφάλου;
H ορμόνη της υπόφυσης που μελετήθηκε, γνωστή ως θυλακιοτρόπος ορμόνη (follicle-stimulating hormone, FSH) προάγει την ωρίμανση των ωαρίων στις ωοθήκες. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, εξηγούν οι ερευνητές.
Η μυϊκή πρωτεΐνη – μυοστατίνη – δρα ως το φυσικό “φρένο” του σώματος στην ανάπτυξη των μυών. Εργαζόμενοι με πειραματόζωα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μείωση των επιπέδων μυοστατίνης φάνηκε να καθυστερεί την εφηβεία και να μειώνει τη γονιμότητα.
Από την άλλη, η αποκατάσταση της μυοστατίνης φάνηκε να ενισχύει τα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης αλλά κατά πόσον αυτό μπορεί να αποκαταστήσει την γονιμότητα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
Τα νέα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για τη διερεύνηση του κατά πόσον οι φυσικές μεταβολές στα επίπεδα μυοστατίνης θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον χρόνο της εφηβείας, τις χαμένες περιόδους στις αθλήτριες και την υπογονιμότητα όπου δεν υπάρχει προφανής αιτία.
Πρόκειται για μια προοπτική πολλά υποσχόμενη, επισημαίνουν οι ερευνητές, εάν και εφόσον τα ευρήματά τους ισχύουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό.