Η συναισθηματική ανωριμότητα αναφέρεται στην ανικανότητα ενός ατόμου να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με τρόπο υγιή και κατάλληλο για την ηλικία του και τις κοινωνικές του περιστάσεις. Οι ανώριμοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις και να συνδεθούν ουσιαστικά με άλλα άτομα. Μπορεί να στηρίζονται στους άλλους για συναισθηματική υποστήριξη ή επιβεβαίωση, επειδή νιώθουν ανασφάλεια. Ωστόσο, οι ίδιοι ίσως να μην κατανοούν ή να μην έχουν ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα και την οπτική των άλλων.

Η συναισθηματική ανωριμότητα μπορεί να προκύψει από δυσλειτουργικές οικογενειακές συνθήκες ή ανεπαρκή υποστήριξη κατά την παιδική ηλικία. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον με υπερβολικό έλεγχο ή, αντίθετα, αδιαφορία, ενδέχεται να μην αναπτύξει υγιείς μηχανισμούς συναισθηματικής ρύθμισης.

1. «Δεν φταίω εγώ»

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ανώριμοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους όταν κάτι πάει στραβά.

2. «Αν δεν το είχες κάνει εκείνο, δεν θα είχε συμβεί το άλλο»

Ένα τέτοιο άτομο θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ρίξει αλλού το φταίξιμο για το δικό του λάθος.

3. «Δεν θα κάτσω να απολογηθώ»

Τα ανώριμα άτομα δεν ξέρουν πώς να ζητάνε συγνώμη.

4. «Είσαι υπερβολικός/η»

«Γιατί το κάνεις τόσο δραματικό», «Απλά το φαντάστηκες, δεν έγινε ποτέ αυτό» ή «Δεν φταίω εγώ που είσαι τόσο ευαίσθητος/η» – Οι ανώριμοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνική του gaslighting για να αποποιηθούν τις ευθύνες και να δημιουργήσουν ενοχές στα άλλα άτομα.

Προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τα συναισθήματά σας, προτείνοντας ότι δεν έχουν σημασία ή κατηγορώντας σας ότι αντιδράτε υπερβολικά.

5. «Ναι, ό,τι πεις»

Με αυτή τη φράση κλείσουν τα μονοπάτια της επικοινωνίας για να απομακρυνθούν από κάθε περαιτέρω συζήτηση που δεν τους συμφέρει.

6. «Ποτέ δεν το είπα αυτό»

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα gaslighting. Αυτή είναι μια μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης με την οποία κάποιος προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες σε έναν άλλο, έτσι ώστε να μην είναι βέβαιος/η για την ίδια του τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική. Πώς; Χρησιμοποιώντας συνεχή άρνηση, παραπλάνηση, αντιφάσεις και ψέματα.

7. «Αυτό είναι δικό σου πρόβλημα»

Έτσι εύκολα πετάνε το «μπαλάκι» των ευθυνών.

8. «Αυτό ανήκει στο παρελθόν»

Ναι, είναι συνήθως καλύτερο να εστιάζουμε στο μέλλον. Αλλά οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι συχνά κατηγορούν τους ανθρώπους που αναφέρουν τα λάθη τους ότι έχουν εμμονή με το παρελθόν. Δεν θέλουν να μάθουν, θέλουν απλά να κάνουν ότι ένα γεγονός δε συνέβη.

9. «Εσύ πάντα/ποτέ δεν…»

Αντί να εμπλακούν σε μια εποικοδομητική ειλικρινή συζήτηση ή να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα παραδείγματα, οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι χρησιμοποιούν γενικεύσεις για να «θολώσουν τα νερά».

10. «Ήταν απλά ένα αστείο»

Αυτός είναι ένας τρόπος να κριτικάρουν κάποιον, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες της δήλωσής τους.