Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός… Η βιολογική ηλικία, ωστόσο, μετράει πόσο καλά μεγαλώνει κάποιος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός της βιολογικής γήρανσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της υγείας και της θνησιμότητας. Και η διατροφή μας παίζει ρόλο στις επιγενετικές αλλαγές που συνδέονται με τη βιολογική ηλικία. Πιο αναλυτικά, όπως είναι ήδη γνωστό, η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών μέσω ενός ευρέως φάσματος μηχανισμών. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τη σύνδεση της διατροφής με τους δείκτες της βιολογικής ηλικίας, αλλά μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε άτομα μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Τώρα, νέα έρευνα εξέτασε 826 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 21-25 ετών. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Nutrition, υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε «γρήγορο» φαγητό, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και ροφήματα με ζάχαρη, αλλά φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, συνδέεται με ταχύτερη βιολογική γήρανση. Αντίθετα, διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά και ελάχιστο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και ζάχαρη, σχετίζονται με πιο αργή.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι χρόνιες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η παχυσαρκία, συνήθως αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου, ξεκινώντας από τη νεαρή ενηλικίωση. Παράλληλα, η ποιότητα της διατροφής γενικά φθίνει καθώς οι άνθρωποι προχωρούν από την εφηβεία στην ενηλικίωση. «Είναι σημαντικό για την πρόληψη των ασθενειών να διερευνηθεί η σύνδεση μεταξύ διατροφής και υγείας από νωρίς, πριν εμφανιστούν τα κλινικά σημάδια των ασθενειών», εξηγούν.

Αν και τα ευρήματα συνολικά δεν αποτελούν έκπληξη, αξίζει να επισημανθεί το στοιχείο ότι η αυξημένη βιολογική γήρανση παρατηρήθηκε στα άτομα που ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή από τόσο νωρίς.

Σε πρόσθετες αναλύσεις, οι επιστήμονες πρόσθεσαν περισσότερους παράγοντες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI), η συνολική ενεργειακή πρόσληψη, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Αφού λήφθηκαν υπόψη αυτοί οι παράγοντες, η σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και βιολογικής γήρανσης έγινε λιγότερο σαφής. Αυτό υποδηλώνει ότι η τακτική άσκηση, για παράδειγμα, μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Διατροφή: Μπορεί η βελτίωσή της να αντιστρέψει τη βιολογική γήρανση;

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τροποποίηση της διατροφής μπορεί να επιβραδύνει την επιγενετική γήρανση, τουλάχιστον σε ηλικιωμένα άτομα.

Άλλες πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές στα λιποκύτταρα που παραμένουν ακόμη και μετά την απώλεια βάρους και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις μεταβολικές διαδικασίες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία προκαλεί μια επιγενετική μνήμη και μελλοντική έρευνα στην τροποποίηση αυτών των επίμονων αλλαγών θα είναι σημαντική για την ανάπτυξη θεραπειών για την παχυσαρκία», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Συνολικά, η τρέχουσα μελέτη παρέχει ενδιαφέροντα ευρήματα για τις συνδέσεις μεταξύ επιγενετικής και διατροφής. Βέβαια, άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν πρέπει να παραβλέπονται ως σημαντικοί στη βιολογική γήρανση, όπως οι συνήθειες άσκησης που προαναφέρθηκαν, αλλά ακόμα και παράγοντες που δεν αφορούν τις συνήθειες του ίδιου του ατόμου, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί.