Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) – κοινώς γνωστές ως κακή χοληστερόλη – βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των επιστημόνων ως ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Οι εσωτερικές τους λειτουργίες όμως, παρέμεναν καλά κρυμμένες μέχρι σήμερα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι ερευνητές του University of Missouri αποκάλυψαν, για πρώτη φορά, το συγκεκριμένο σχήμα και τη δομή μιας από τις πιο σημαντικές αλλά και περίπλοκες πρωτεΐνες του οργανισμού, της ApoB100. Η συγκεκριμένη πρωτεϊνη τυλίγεται γύρω από τα σωματίδια της LDL, επιτρέποντάς τους να ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η νέα ανακάλυψη μπορεί μια μέρα να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που στοχεύουν την LDL, παρέχοντας ακριβέστερες θεραπείες για την υψηλή χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις και μειώνοντας ενδεχομένως τις παρενέργειες των διαθέσιμων φαρμάκων.

«Συχνά σκεφτόμαστε τη χοληστερόλη ως εγγενώς κακή, αλλά σε γενικές γραμμές είναι στην πραγματικότητα ένα χρήσιμο και ευεργετικό μόριο που εμπλέκεται σε πολυάριθμες σημαντικές διεργασίες σε όλο το σώμα, όπως η δημιουργία ορμονών και η διατήρηση της ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών», εξηγούν οι ερευνητές.

«Ενσωματώνοντας ένα νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης με εικόνες κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας (τεχνική που χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια για τον προσδιορισμό της τρισδιάστατης δομής των βιολογικών μορίων), μπορέσαμε να αποκτήσουμε μια ακόμη πιο λεπτομερή και υψηλότερης ανάλυσης εικόνα της δομής της ApoB100. Ιδανικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες θεραπείες που μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις χωρίς να παρεμβαίνουν στα οφέλη που επιφέρει η χοληστερόλη σε όλο το σώμα» επισημαίνουν.

Πιο κοντά σε πιο στοχευμένες θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις θεμελιώδεις πτυχές του μεταβολισμού του λίπους και της χοληστερόλης, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων, πιο συγκεκριμένων δοκιμών και θεραπειών για την «κακή» χοληστερόλη, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι ελέγχου των επιπέδων χοληστερόλης δεν είναι επί του παρόντος πολύ συγκεκριμένοι», εξηγούν.

«Μελλοντικά, αν μπορούμε να εξετάσουμε πόσα αντίγραφα αυτής της ApoB100 πρωτεΐνης υπάρχουν στο αίμα, αυτό θα ήταν ένας πιο ακριβής δείκτης κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

«Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της βασικής επιστήμης του σήμερα και των εφαρμοσμένων οφελών για την υγεία στο μέλλον»,  επισημαίνουν.

«Το έργο μας θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για να ωφεληθεί η υγεία του γενικού πληθυσμού» καταλήγουν.