Τι κάνεις για να είσαι υγιής; Ας υποθέσουμε ότι ακολουθείς πιστά τις συμβουλές των ειδικών. Κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα, καλύπτεις οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, τρως πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αποφεύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Jεκίνησες διαλογισμό και δεν ξεχνάς τις μικρές πράξεις αυτοφροντίδας. Ως αποτέλεσμα, η υγεία σου είναι σε καλά επίπεδα. Μήπως, όμως, έχεις αφήσει την κοινωνική σου ζωή να «σκουριάσει»;

Η καλή κοινωνική υγεία που προέρχεται από τη σύνδεση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής υγείας και ευημερίας. Ενώ η σωματική υγεία αφορά το σώμα και η ψυχική το μυαλό, η κοινωνική υγεία αφορά τις σχέσεις μας. Το να είμαστε κοινωνικά υγιείς απαιτεί να καλλιεργούμε δεσμούς τους ανθρώπους γύρω μας, να ανήκουμε σε μια κοινότητα και να νιώθουμε υποστήριξη, εκτίμηση και αγάπη.

Social fitness είναι η ικανότητα να δημιουργούμε, να διατηρούμε και να ενισχύουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις

Πώς μπορούμε να την εξασκήσουμε;

  • Συναντήσεις με φίλους και οικογένεια – Δια ζώσης αλληλεπιδράσεις είναι πιο αποτελεσματικές από τις διαδικτυακές.
  • Συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες – Αθλητικές δραστηριότητες, hobby clubs, εθελοντισμός.
  • Κοινωνική αλληλεπίδραση στην καθημερινότητα – Απλές δραστηριότητες, όπως ένα γεύμα με φίλους ή μια βόλτα.
  • Προτεραιότητα στις ουσιαστικές σχέσεις – Λιγότερο χρόνο στα social media, περισσότερες αληθινές επαφές.

Γιατί οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις:

  • Μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη.
  • Συμβάλλουν στη μακροζωία.
  • Προστατεύουν από τη γνωστική εξασθένηση και την άνοια.

Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι η κοινωνική σύνδεση είναι τόσο απαραίτητη όσο το φαγητό και το νερό και χωρίς αυτήν, υποφέρουμε. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 330 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο περνούν εβδομάδες χωρίς να μιλήσουν με ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιον φίλο τους και το 20% όλων των ενηλίκων παγκοσμίως δεν έχουν κανέναν στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια. Αυτή η έλλειψη σύνδεσης είναι επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 32%, τον κίνδυνο άνοιας κατά 50% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 29%.

«Εδώ και πολύ καιρό η μοναξιά παραμένει στη σκιά, αθέατη, προκαλεί όμως ψυχικές και σωματικές ασθένειες», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Και, παρόλο που η απομόνωση θεωρείται πρόβλημα κυρίως των ανεπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει σύνορα ούτε ηλικία, προσθέτοντας πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τέταρτο έφηβοι, ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Με βάση τη βιβλιογραφία και την έρευνα, η μοναξιά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, οπότε με τον ίδιο τρόπο που οι γιατροί ρωτάνε τους ασθενείς τους αν καπνίζουν ή αν μετράνε την πίεσή τους θα έπρεπε να τους ρωτάνε και αν δέχονται την απαραίτητη υποστήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον», σημειώνουν ειδικοί από το Ινστιτούτο Regenstrief και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.