Σφίγγετε ή τρίβετε τα δόντια σας, χωρίς να το καταλαβαίνεται, όταν κοιμάστε ή όταν έχετε άγχος; Αν ξυπνάτε με πονοκέφαλο και ευαισθησία στα δόντια μπορεί να υποφέρετε από βρουξισμό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από βρουξισμό το μαθαίνουν από τους/τις συζύγους τους, οι οποίοι παραπονιούνται για το θόρυβο. Ωστόσο, εκτός από τις επιπτώσεις στην προσωπική σας ζωή, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι και για την υγεία σας.
Η πίεση που ασκείται με το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα μπορεί να είναι έως και έξι φορές μεγαλύτερη από την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει καταστροφή της αδαμαντίνης των δοντιών, πόνο στο πρόσωπο, πόνο στους μύες της γνάθου και ημικρανίες. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος και στα αυτιά επειδή επηρεάζονται οι δομές της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Έχει παρατηρηθεί ότι το τρίξιμο συχνά συμβαίνει σε περιόδους θυμού και έντονου στρες. Το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιωθεί με αυξημένη ευαισθητοποίηση και διαχείριση του άγχους, αλλά ο νυχτερινός βρουξισμός χρειάζεται άλλες στρατηγικές αντιμετώπισης καθώς είναι εκτός ελέγχου του ατόμου.
Ο βρουξισμός μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ασθένειας, νευρολογικής, ψυχιατρικής πάθησης ή διαταραχής του ύπνου ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι συνέπεια διαταραχής μετατραυματικού στρες ή υπνικής άπνοιας.
Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για να παρακολουθεί τη στοματική σας υγεία και να θεραπεύει τυχόν προβλήματα με το που ξεκινούν, είναι απαραίτητες. Ο οδοντίατρος ή ο στοματολόγος είναι ο πρώτος ειδικός που πρέπει να συμβουλευτείτε σε περίπτωση βρουξισμού. Αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε άλλους ειδικούς (ψυχαναλυτή, υπνοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή κ.λπ.) για ολοκληρωμένη θεραπεία.
Η άσκηση που χαλαρώνει τη γνάθο
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν αισθάνεστε αναστάτωση ή αγωνία, κάντε ένα διάλειμμα και παρατηρήστε αν σφίγγετε τα δόντια σας. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε.
Ανοίξτε το στόμα σας ελαφρά και τοποθετήστε την άκρη της γλώσσας σας στον ουρανίσκο, πίσω από τα δόντια. Κρατήστε το στόμα ανοιχτό για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κλείστε το αργά. Επαναλάβετε για 5-10 φορές.
Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε ήπιο μασάζ στους μύες της γνάθου, γύρω από την περιοχή του πηγουνιού και των πλευρών της κάτω γνάθου. Κάντε κυκλικές κινήσεις και ακολουθήστε τις γραμμές του μυός για περίπου 1-2 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Για γερά δόντια να αποφεύγετε τον καφέ και το τσιγάρο
Άλλοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το τρίξιμο των δοντιών είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση καφεΐνης και η υπερβολική χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Στοματικής Ιατρικής.