Καθώς συζητούσα με έναν φίλο μου περί real estate, ενοικίων και αγοραπωλησιών, έπεσε μια ερώτηση στο τραπέζι: πώς υπολογίζεται το ενοίκιο που λαμβάνει κάποιος σε σχέση με την τιμή αγοράς ενός ακινήτου. Πριν προλάβω να πω έστω μια λέξη, ο ίδιος υποστήριξε με μια δόση ειρωνείας και περίσσειας σιγουρίας: «Καλά άστο, θα ρωτήσω το ChatGPT».
H τεχνητή νοημοσύνη με τις άμεσες απαντήσεις της γοητεύει τα πλήθη τα οποία συχνά-πυκνά προτιμούν να απευθυνθούν στα εργαλεία της, παρά να σπαταλήσουν φαιά ουσία. Καθώς κάνουμε ένα scroll στο TikTok αυτή η θέση επιβεβαιώνεται: συμβουλές για ερωτικά; για φιλίες; για οικογενειακές σχέσεις; για ψυχολογία; Το ChatGPT ήρθε για να λύσει όλα σας τα προβλήματα.
Ο Ejay Hernandez δημοσίευσε ένα βίντεο στην εν λόγω εφαρμογή που έλεγε: «Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT για τις λίστες με τα ψώνια σας. Είναι σωτήριο».
Όμως ξανα επέστρεψε αναιρώντας την πρόταση του για λόγους περιβαλλοντικής ηθικής: «Μην το χρησιμοποιείτε για τα ψώνια σας, παρακαλώ. Ζητώ συγγνώμη για τις πληροφορίες αν και χρήσιμες, ως κάτοικος του Λος Άντζελες πρέπει να πάρω πίσω αυτά που είπα. Υπάρχουν άλλοι πόροι για να χρησιμοποιήσετε για τα ψώνια σας αν θέλετε και επίσης πόροι για να βοηθήσετε τους κατοίκους του Λος Άντζελες που έχουν χάσει τα πάντα. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την όμορφη γη στην οποία ζούμε».
Μια αναζήτηση
Η εκ των υστέρων απολογία του Hernandez, ήρθε έπειτα από μια σωρεία σχολίων που τον ενημέρωναν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του -πολλές φορές σωτήριου και πανέξυπνου- ChatGPT. Σε αυτό το σημείο είναι πιθανό να αναρωτιέστε πώς σχετίζεται το Λος Άντζελες με τα AI chatbots και το περιβάλλον.
Οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες προκάλεσαν μια διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με το πώς η AI συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη – η οποία στη συνέχεια κατέληξε σε μια υπερβάλλουσα φήμη ότι το ChatGPT ευθύνεται για τις καταστροφικές και συνάμα φονικές πυρκαγιές.
«Μια αναζήτηση στο ChatGPT χρησιμοποιεί δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google. Η εκπαίδευση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης παράγει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με 300 πτήσεις μετ’ επιστροφής μεταξύ Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο και πενταπλάσιες εκπομπές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός αυτοκινήτου» έγραψε ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής Matt Bernstein σε μια viral ανάρτηση στο Instagram.
Όπως διαβάζουμε στο The Cut, σε ένα άρθρο που υπογράφει η δημοσιογράφος Andrea González-Ramírez: «Ενώ ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι αυτές οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σχετίζονται με τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, οι πυροσβεστικοί κρουνοί στο Pacific Palisades στέρεψαν λόγω της υψηλής ζήτησης, καθώς τα δημοτικά συστήματα ύδρευσης δεν είναι σχεδιασμένα για να καταπολεμούν πυρκαγιές τόσο γρήγορες και εκτεταμένες όσο αυτές στο Λος Άντζελες. Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να επεκτείνεται, οι ειδικοί λένε ότι θα επεκταθεί και η χρήση ενέργειας και νερού. Οι διακομιστές που τροφοδοτούν τα AI chatbots στεγάζονται σε κέντρα δεδομένων και παράγουν πολλή θερμότητα. Ορισμένα κέντρα δεδομένων – όπως αυτό της Microsoft στην Αϊόβα, το οποίο τροφοδοτεί το ChatGPT – βασίζονται σε τεράστιες ποσότητες νερού για να ψύξουν τον εξοπλισμό, ενώ άλλα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια με τη δημιουργία μεγάλων μονάδων που μοιάζουν με κλιματιστικά για να διατηρούν το σύστημα αρκετά κρύο».
Χρησιμοποιείστε έξυπνα
Η Δρ Σάσα Λουτσιόνι, επικεφαλής του προγράμματος AI and climate στο Hugging Face (μια αμερικανικο-γαλλική εταιρεία που αναπτύσσει υπολογιστικά εργαλεία για τη δημιουργία εφαρμογών με χρήση μηχανικής μάθησης), μιλώντας στην Laura Pitcher του περιοδικού Dazed, υποστήριξε ότι αρχικά η έρευνα της προσανατολίζονταν σε μεθόδους με τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, όμως στην πορεία ανακάλυψε, ότι είχε το δικό της μερίδιο ευθυνών στο πρόβλημα. Η ερευνήτρια τόνισε ότι υπάρχουν ποικίλοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να υπάρξει θετικός αντίκτυπος -και σίγουρα αυτή η γκάμα δεν περιλαμβάνει τη λίστα του supermarket.
«Από την ανίχνευση της αποψίλωσης των δασών από το διάστημα μέχρι την πρόταση νέων συνδυασμών μορίων για μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες και την παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου είδους σε ένα τροπικό δάσος σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει, λίγο πριν υποστηρίξει ότι το να βάζουμε σε μια ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια άδικη προσέγγιση καθώς το ΑΙ είναι απλώς ένας γενικός όρος.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το να ρωτάμε τα chatbots περί των ερωτικών μας προβλημάτων απέχει μίλια μακριά από το γεγονός ότι το ΑΙ μπορεί να δώσει λύσει σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα που ροκανίζουν τον πληγωμένο πλανήτη μας αυτή την στιγμή.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Λουτσιόνι, μια ανησυχητική παράμετρος σε σχέση με τα χρήσιμα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης και το περιβάλλον, είναι ότι οι νέοι έχουμε συνηθίσει να απευθυνόμαστε δίχως λόγο και πραγματική αιτία στο ChatGPT, για ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν πολύ πιο απλά (και οικολογικά) με ένα search στην Google.
Για παράδειγμα, αν θέλετε να μάθετε ποια είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας, δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε απαραίτητα στο ChatGPT. Η Wikipedia σας έχει την λύση.
*Με πληροφορίες από: Dazed | The Cut
Από την Ιόλη Μπέη-Κωνσταντινίδη