Τα σάκχαρα είναι μία μορφή υδατανθράκων που χρησιμοποιείται από το σώμα ως κύρια πηγή ενέργειας.
Υπάρχουν «καλά» και «κακά» σάκχαρα, αν και αυτή η διάκριση αφορά κυρίως την πηγή και τον τρόπο επεξεργασίας των σακχάρων, και όχι τόσο τον τύπο τους από χημική άποψη.
Τα καλά σάκχαρα προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πλήρη δημητριακά. Συνοδεύονται, συνήθως, από άλλες θρεπτικές ουσίες όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
Τα «κακά» σάκχαρα είναι εκείνα που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή τους. Αυτά τα σάκχαρα δεν έχουν θρεπτική αξία.
Όταν καταναλώνουμε περισσότερα σάκχαρα από όσα χρειαζόμαστε άμεσα, το σώμα τα αποθηκεύει ως γλυκογόνο στους μύες και το ήπαρ για μελλοντική χρήση. Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, κυρίως επεξεργασμένων, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.
5 φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
1. Γκρέιπφρουτ
Εάν προσέχεις τη διατροφή σου και θέλεις να περιορίσεις την κατανάλωση σακχάρων, το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση του μεταβολισμού.
Λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας του και της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και στη διαχείριση του βάρους.
Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ και γενικά τα εσπεριδοειδή, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
2. Μούρα
Τα μούρα έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά τους, κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, ενώ κερδίζουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις «σούπερ» τροφές.
3. Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο είναι φρούτο με αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Εκτός από φυτικές ίνες, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες (ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες). Έτσι, μας ενυδατώνει και μας χορταίνει γρήγορα χωρίς να μας παχαίνει.
4. Βερίκοκο
Τα βερίκοκα έχουν φυσική γλυκύτητα και μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για γλυκό, χωρίς να μας γεμίζουν περιττές θερμίδες και σάκχαρα. Το 86% του βάρους τους είναι νερό, γεγονός που βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος και εντείνει το αίσθημα κορεσμού.
5. Αβοκάντο
Ναι, το αβοκάντο είναι φρούτο! Αν και συχνά το αντιμετωπίζουμε ως λαχανικό σε αλμυρές συνταγές. Πράγματι, δεν έχει σάκχαρα και γλυκιά γεύση, όπως τα περισσότερα φρούτα, αλλά έχει πλούσια και κρεμώδη υφή.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά του αβοκάντο υποστηρίζουν την καύση λίπους, αρκεί να το καταναλώνεις με μέτρο (έχει περίπου 160 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια).