Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση αργότερα στη ζωή τους μπορεί να έχουν πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που μπαίνουν νωρίτερα, αναφέρει νέα έρευνα του University of Colorado Boulder.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research της American Heart Association, αποκαλύπτει γιατί οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μετά τα 55 μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια στα μετεμμηνοπαυσιακά τους χρόνια.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών παρεμβάσεων, για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, της κορυφαίας αιτίας θανάτου στις γυναίκες.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος για τις γυναίκες που μπαίνουν αργότερα στην εμμηνόπαυση;

Ενώ οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι οι άνδρες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, ο κίνδυνος αυξάνεται και ξεπερνά τον κίνδυνο των ανδρών μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που φτάνουν στην εμμηνόπαυση -που ορίζεται ως η συμπλήρωση ενός έτους χωρίς περίοδο- σε ηλικία 55 ετών ή αργότερα έχουν έως και 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, συγκριτικά με εκείνες που ξεκινούν στη συνήθη ηλικία των 45 έως 54 ετών.

Για να προσδιορίσουν γιατί συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αγγειακή υγεία 92 γυναικών, εξετάζοντας πόσο καλά η βραχιόνια αρτηρία τους – το κύριο αιμοφόρο αγγείο στο άνω μέρος του βραχίονα – διαστέλλεται με αυξημένη ροή αίματος.

Η ομάδα αξιολόγησε επίσης την υγεία των μιτοχονδρίων των γυναικών, των ενεργειακών μονάδων στα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία τους και έριξαν μια προσεκτική ματιά στα μόρια που διέρχονταν από την κυκλοφορία του αίματός τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλες οι γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση φάνηκαν να έχουν σημαντικά χειρότερη αρτηριακή λειτουργία από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, παράγουν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται και τα εμποδίζει να σκληρύνουν και να αναπτύξουν πλάκα, εξηγούν.

Τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία επίσης δυσλειτουργούν εξαιτίας της γήρανσης και παράγουν περισσότερα βλαβερά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την αγγειακή υγεία;

Όταν επέρχεται η εμμηνόπαυση, η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της αγγειακής υγείας επιταχύνεται. Αλλά το 10% περίπου των γυναικών που εμφανίζουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση φαίνεται να προστατεύονται κάπως από αυτό το φαινόμενο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η αγγειακή λειτουργία φάνηκε να είναι μόνο κατά 24% χειρότερη στην ομάδα των γυναικών με καθυστερημένη εμμηνόπαυση σε σύγκριση με την ομάδα των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ εκείνες που ανήκαν στην ομάδα με φυσιολογική έναρξη φάνηκαν να έχουν 51% χειρότερη αγγειακή υγεία.

Αυτές οι διαφορές μεταξύ των ομάδων παρέμειναν πέντε χρόνια ή και περισσότερο μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, με την ομάδα της όψιμης έναρξης να εξακολουθεί να έχει 44% καλύτερη αγγειακή λειτουργία από την ομάδα της φυσιολογικής έναρξης.

Η καλύτερη αγγειακή υγεία στην ομάδα των γυναικών με καθυστερημένη έναρξη σχετιζόταν με την καλύτερη λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία παρήγαγαν λιγότερες ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επίσης η ομάδα με την καθυστερημένη έναρξη, παρουσίασε «ευνοϊκότερα» επίπεδα 15 διαφορετικών λιπιδίων ή μεταβολιτών που σχετίζονται με το λίπος στο αίμα, καταλήγουν οι ερευνητές.