Αναρωτιέσαι πώς θα γίνεις πιο επιτυχημένος/η και ευτυχισμένος/η; Ξέρω τι σκέφτεσαι: Θα τρώω καλύτερα, θα χάσω βάρος, θα αποταμιεύσω, θα γίνω καλύτερος γονιός, θα κόψω το κάπνισμα, θα μιλήσω στον πατέρα μου για εκείνο το πράγμα που με απασχολεί τόσα χρόνια… Πόσες φορές όμως τα έχεις πει αυτά και τελικά δεν μπόρεσες να τα κάνεις πράξη;

Πολλά από τα πράγματα που μας κρατάνε πίσω έχουν να κάνουν με το πώς ο εγκέφαλός μας ρυθμίζει τα συναισθήματα. Ωστόσο, τα εμπόδια που νομίζουμε ότι μας αποτρέπουν από τα να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας μπορούν στην πραγματικότητα να μας βοηθήσουν να τις πραγματοποιήσουμε.

Το WOOP, ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που προτείνουν οι νευροψυχολόγοι μετά από 20 χρόνια έρευνας, μας καθοδηγεί να επιδιώξουμε τα όνειρά μας και να σταματήσουμε το αυτο-σαμποτάζ.

Το ακρωνύμιο WOOP σημαίνει:

  • Wish (Επιθυμία): Τι θέλεις να καταφέρεις; Οι στόχοι είναι αυτοί που μας δίνουν κατεύθυνση.
  • Outcome (Αποτέλεσμα): Ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα ή το όφελος που θέλεις να έχεις όταν πετύχεις τον στόχο σου; Οι στόχοι μας κρατούν επικεντρωμένους και προσανατολισμένους στο σημείο που προσπαθούμε να καταλήξουμε.
  • Obstacle (Εμπόδιο): Προσπάθησε να προβλέψεις τυχόν εμπόδια ή δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Συνήθως πρόκειται για συναισθηματικά ή πρακτικά προβλήματα.
  • Plan (Σχέδιο): Χρειάζεσαι σχέδιο δράσης για να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να πετύχεις τον στόχο σου.

Pro tip: Η χρήση μιας εφαρμογής ή ενός ημερολογίου για την παρακολούθηση της προόδου σου μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν υιοθετείς νέες συνήθειες. Η καταγραφή των δεδομένων σου θα ενισχύσει τα κίνητρά σου και να σε βοηθήσει να είσαι πιο συνεπής.

Βρες το «γιατί» πίσω από τους στόχους σου

Αν θες π.χ. να πηγαίνεις πιο συχνά στο γυμναστήριο, πιθανώς υπάρχει κάποιος λόγος – και αυτός πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατύπωση του στόχου σου.

Έχεις κάποιου είδους συναισθηματική σύνδεση με το στόχο; Δηλαδή…

  • Αναγνωρίζω ότι όταν τρώω πιο υγιεινά, κοιμάμαι καλύτερα τη νύχτα.
  • Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο, για να ζήσω περισσότερο.
  • Νιώθω περήφανος/η όταν περιορίζω τις καταναλωτικές μου συνήθειες, οπότε θέλω να ξοδεύω ένα Χ ποσό για διασκέδαση κάθε μήνα.
  • Δεν πρέπει να αμελώ την ξεκούραση, ώστε να προστατεύσω την ψυχική μου υγεία και να μπορώ να αποδίδω καλύτερα στη δουλειά.

Συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη, η συμπόνια και η υπερηφάνεια είναι εξαιρετικοί «οδηγοί» στόχων.

Η παγίδα της αρνητικότητας

Κάθε νέα μέρα έχει τις δικές της προκλήσεις.

Κι ενώ μπορεί να προσπαθείς να μην παραπονιέσαι ή τουλάχιστον να γκρινιάζεις λιγότερο, είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα της αρνητικότητας… Αρκεί να σκεφτείς πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες ότι «πρέπει» να κάνεις κάτι: Μπορεί να έπρεπε να πάς σούπερ μάρκετ, να έπρεπε να δεις τα πεθερικά ή να έπρεπε να παρευρεθείς σε ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Το πρόβλημα είναι ότι η απαισιοδοξία μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου, λένε οι ειδικοί. Ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται δυναμικά στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα. Ευτυχώς, μια μικρή γλωσσική προσαρμογή μπορεί να βοηθήσει: Αντί να πεις «πρέπει να…», προτίμησε το «μπορώ να…» ή το «έχω την ευκαιρία να…». Αυτό διότι το «πρέπει» λειτουργεί επιβαρυντικά, ενώ το «μπορώ» σηματοδοτεί την έννοια της ικανότητας ή της ευκαιρίας.