Πιστεύετε ότι με τη συμπεριφορά σας διώχνετε τους ανθρώπους από δίπλα σας; Πολλές φορές νομίζετε ότι όλα σε μία σχέση πάνε καλά, θεωρείτε ότι εξελίσσεται ομαλά, όμως ξαφνικά ο σύντροφός σας αρχίζει να φέρεται τελείως διαφορετικά από αυτό που περιμένατε, δείχνοντας ακόμη και σημάδια ότι δεν θέλει να είναι πια μαζί σας; Πόση ευθύνη έχετε σε όλο αυτό;
Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύπλοκες, είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ μας με αντικρουόμενες συχνά ανάγκες και επιθυμίες και περνάμε διάφορες φάσεις. Συχνά, κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, επειδή φοβόμαστε μη δεθούμε με τον άλλο, πράττουμε τελείως αντίστροφα, με αποτέλεσμα να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να απομακρύνουμε τον σύντροφό μας ή να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε ό,τι θεωρούμε ότι μας ανήκει.
Όλα τα παραπάνω είναι ένα καμπανάκι για να προσπαθήσουμε να αγκαλιάσουμε την οικειότητα, που για κάποιον λόγο φοβόμαστε να νιώσουμε!
Σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Partner Abuse, το άγχος προσκόλλησης και κατά συνέπεια η αποφυγή της, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη σχέση σας με τους άλλους και βέβαια το πώς νιώθετε για αυτή. Οι ειδικοί λένε να μην απογοητευόμαστε, γιατί σίγουρα υπάρχουν τρόποι για να προσπαθήσουμε να αλλάξει αυτό.
Τα σημάδια ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, συνήθως είναι εμφανή. Ίσως, μεταξύ άλλων, παρατηρούμε την απόσταση να μεγαλώνει, το ενδιαφέρον μας για τις ανάγκες, τα προβλήματα και τα σχέδια του άλλου να μειώνεται, μία απροθυμία να μοιραστούμε αυτά που μας απασχολούν και πιθανόν μία έλλειψη σεβασμού και μία τάση να ξεσπάμε τα νεύρα μας στον σύντροφό μας.
Ενδεχομένως να μην μας είναι ξεκάθαρος ο λόγος που δεν μας αρέσει πια ο άλλος ή που θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας. Σε αυτή την περίπτωση ίσως να μην μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί, λοιπόν, διώχνουμε τελικά τους άλλους από δίπλα μας;
Φόβος οικειότητας
Πολλές φορές αποφεύγουμε να ανοιχτούμε στον άλλο, να τον αφήσουμε να ανακαλύψει κάθε μας κομμάτι. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας μηχανισμός άμυνας για να μην πληγωθούμε και μπορεί να ενεργοποιείται εξαιτίας ενός παλιότερου βιώματος.
Θέματα δέσμευσης
Δεν είναι απίθανο κάποιος να έχει αναπτύξει τον φόβο της δέσμευσης, επειδή ως παιδί δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή και υποστήριξη από τους γονείς τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάλογα με τις παιδικές μας εμπειρίες, υπάρχουν τρεις τύποι προσκόλλησης που αναπτύσσουμε στις σχέσεις μας όταν είμαστε ενήλικες: αυτός που βασίζεται στην ασφάλεια, αυτός που βασίζεται στο άγχος και αυτός που βασίζεται στην αποφυγή.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους και τους λείπει η αυτοπεποίθηση είναι αρκετά πιθανό να καταλήγουν να απομακρύνουν τους άλλους ανθρώπους, αφού εξαιτίας της ανασφάλειάς τους, αναπτύσσουν αμυντικές συμπεριφορές αποφυγής. Με πιο απλά λόγια, φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος και απογοητεύσουν τους άλλους ή μήπως εκείνοι τους αφήσουν, οπότε κάνουν ακόμη και ακούσια τα πάντα για να τους διώξουν πρώτοι από κοντά τους.
Θέματα εμπιστοσύνης
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ δύο ανθρώπων σε μία σχέση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις αποφυγής, άγχους, ζήλειας, κάποιες φορές ακόμη και σε κακοποίηση.
Καιρός να κάνετε κάτι για να αφήσετε τους ανθρώπους να σας πλησιάζουν πιο ουσιαστικά. Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο, αλλά δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Θέλει δουλειά και επιμονή, όμως υπάρχουν μερικές προτεινόμενες στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο δεκτικοί στη δέσμευση και στην οικειότητα που τη συνοδεύει.
Tips για να επανακτήσετε τη χαμένη οικειότητα
- Απολαύστε τον χρόνο που περνάτε τώρα με τον σύντροφο ή τον φίλο σας, αντί να σκέφτεστε το μέλλον.
- Ψάξτε για συμπεριφορές του άλλου που θα σας πείσουν για την αξιοπιστία του.
- Σημειώστε αυτά που σας αρέσουν στον άλλο και υπενθυμίστε τα στον εαυτό σας, κάθε φορά που κάνετε κακές σκέψεις.
- Συζητήστε με τον άνθρωπό σας.
- Μοιραστείτε εμπειρίες σας από το παρελθόν, αναπτύσσοντας έτσι την εμπιστοσύνη μεταξύ σας.
- Δείξτε ενδιαφέρον για τον άλλον, για τις ασχολίες και τα ενδιαφέροντά του.
- Μη βιάζεστε, όλα θέλουν τον χρόνο τους.