ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΥΓΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ
Αυτή η θρεπτική σούπα συνδυάζει διαφορετικές υφές και γεύσεις.
Δεν πλένουμε τα μανιτάρια γιατί θα απορροφήσουν νερό, αλλά τα καθαρίζουμε σκουπίζοντάς τα με καθαρή πετσέτα. Εναλλακτικά, τα ξεφλουδίζουμε. Αφαιρούμε τα κοτσανάκια (πόδια) τους και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Χρησιμοποιώντας ως μεζούρα ένα πιάτο από αυτά που θα σερβίρουμε τη σούπα, μετράμε εφτά δόσεις νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε τα κοτσάνια των μανιταριών για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. Ψιλοκόβουμε το πάνω μέρος των μανιταριών (όπως ακριβώς στη μαγειρίτσα).
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να γυαλίζουν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το καρότο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να αχνιστούν με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να αποβάλουν την υγρασία τους και να μειωθεί ο όγκος τους.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζωμό που ετοιμάσαμε με τα κοτσάνια των μανιταριών, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, ρίχνουμε βροχηδόν τον τραχανά, ανακατεύοντας παράλληλα για να μη σβολιάσει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το αβγολέμονο, μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί από αυτήν εξαρτάται η επιτυχία της συνταγής. Ρίχνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα λίγο από το ζωμό της σούπας χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Μεταφέρουμε το μπολ σε μπεν μαρί και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να πήξει και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Το αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα. Αδειάζουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Αν η σούπα μάς φανεί αρκετά παχιά, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Μοιράζουμε την ωραία και αχνιστή μανιταρόσουπα σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, το καθένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο και σερβίρουμε.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΥΓΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ