Νέα έρευνα από το Edith Cowan University (ECU) αναφέρει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο τόσο της κατάθλιψης όσο και της νόσου τουΑλτσχάιμερ, με τα ευρήματα να υποδηλώνουν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν τόσο παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ όσο και αντίδραση σε πρώιμα προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα ενδεχομένως να μετριάζουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα στις μεταβολές των βιοδεικτών αίματος που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτοί οι βιοδείκτες είναι βιολογικά μόρια που βρίσκονται στο αίμα και μπορούν να μετρηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Neurobiology of Aging, συμβάλλουν στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της διατροφής, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των βιοδεικτών αίματος που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου μέσω της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες, της αγγειακής λειτουργίας, της νευροπλαστικότητας και μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Αυτά τα βιολογικά μονοπάτια μπορεί να επηρεάσουν τα συστήματα νευροδιαβιβαστών και τη νευρωνική λειτουργία, επηρεάζοντας τελικά τη διάθεση και τη νόηση», εξηγούν οι ερευνητές.

Πώς βοηθά η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται από άφθονες φυτικές τροφές, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως και μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρασιού, έχει συσχετιστεί αντιστρόφως ανάλογα με το εγκεφαλικό επεισόδιο, την κατάθλιψη, τη γνωστική εξασθένιση και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συγκριτικά, μια τυπικά δυτική διατροφή που αποτελείται από υψηλότερες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη εξασθένιση ορισμένων εγκεφαλικών λειτουργιών.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή και πολλές άλλες ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, μαζί με λιπαρά οξέα που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι, ενώ οι μελέτες παρατήρησης παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, απαιτούνται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που να διερευνούν τις επιδράσεις συγκεκριμένων διατροφικών παρεμβάσεων στην κατάθλιψη και την άνοια εξαιτίας του Αλτσχάιμερ».