Σε περίπτωση που η Gen Z δεν είχε αρκετά προβλήματα με την ενηλικίωση, περισσότερα από τα δύο τρίτα των Zoomers παραδέχονται ότι δεν έχουν βασικές δεξιότητες μαγειρικής: Το 42% των ατόμων ηλικίας 18 έως 28 ετών δήλωσε ότι δεν μπορεί να τηγανίσει κάτι, ενώ το 27% δεν μπορεί να ακολουθήσει μια απλή συνταγή για σούπα. Οι ομελέτες ήταν ένα άλλο μεγάλο «όχι», παρά το γεγονός ότι έχουν μόνο ένα συστατικό, το αβγό! Μάλιστα, το 80% δεν ξέρει ούτε να ψήσει το κοτόπουλο.
«Για τη Gen Z, η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου αισθάνονται έξω από τα νερά τους, νιώθουν αβεβαιότητα», σχολιάζουν οι ειδικοί.
Γι’ αυτό οι Zoomers βασίζονται σε γρήγορες λύσεις και έτοιμα γεύματα ή καταλήγουν να τρώνε έξω.
Ωστόσο, το να παραγγέλνεις συνέχεια delivery μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τον προϋπολογισμό σου, καθώς πρόκειται για μια ανθυγιεινή και ασύμφορη συνήθεια μακροπρόθεσμα.
Όταν μαγειρεύεις σπίτι, εσύ ελέγχεις το κόστος, τα υλικά και τις ποσότητες που χρησιμοποιείς, κάτι που σου επιτρέπει να φτιάξεις πιο οικονομικά και υγιεινά πιάτα με λιγότερο λάδι, αλάτι ή ζάχαρη.
Το μαγείρεμα είναι, επίσης, μια δημιουργική διαδικασία. που σου προσφέρει τη δυνατότητα να πειραματιστείς με διαφορετικά συστατικά και να μάθεις πώς να φτιάχνεις πιο θρεπτικά γεύματα για να φροντίζεις τον εαυτό σου.
Πώς βράζουμε ένα αβγό
Στη μαγειρική τα πάντα έχουν τεχνική. Έτσι και τα αβγά…
Τα αβγά δεν «αγαπούν» τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας
Γι’ αυτό και δεν τα βράζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο, αλλά τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα βραστά αβγά διατηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο
Είναι προτιμότερο και πιο οικολογικό να βράζουμε όσα χρειαζόμαστε για την εβδομάδα μαζί παρά ένα τη φορά. Βέβαια, στην περίπτωση που χρειαζόμαστε μόνο ένα αβγό, χρησιμοποιούμε ένα μπρίκι και απλοποιούμε τη διαδικασία.
Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βράσουμε πολλά αβγά;
Tα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα σε μια κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει μια απορροφητική πετσέτα. Μερικές σταγόνες ξίδι και λίγο αλάτι θα τα προφυλάξουν από το σπάσιμο.
Οι χρόνοι βρασμού είναι βασικοί
Υπολογίζουμε τα λεπτά βρασμού ανάλογα με το πώς θέλουμε να τα απολαύσουμε. Ακολουθεί πίνακας που προσδιορίζει επακριβώς το χρόνο από το πιο μελάτο ως το πιο σφιχτό αβγό:
Χρόνοι βρασμού
2 λεπτά: Υγρός κρόκος, υδαρές ασπράδι
3 λεπτά: Υγρός κρόκος, ελάχιστα σφιχτό ασπράδι
4 λεπτά: Ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι.
6 λεπτά: Μελάτος κρόκος, σφιχτό ασπράδι.
8 λεπτά: Πηχτός κρόκος με ζουμερό κέντρο, σφιχτό ασπράδι.
10 λεπτά: Σφιχτός κρόκος και ασπράδι.
12 λεπτά: Αρκετά σφιχτός κρόκος και ασπράδι
15 λεπτά: Πολύ σφιχτός κρόκος και ασπράδι.
Το ξεφλούδισμα το σωστό
Μόλις αφαιρέσουμε τα αβγά από την κατσαρόλα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Έτσι μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα χωρίς να διαλύεται το τσόφλι σε μικρά κομμάτια και να κολλά πάνω στο ασπράδι.