Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, που μελέτησαν ενδοκρανιακές καταγραφές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος από το εσωτερικό του εγκεφάλου, ο διαλογισμός φαίνεται να οδηγεί σε αλλαγές στη δραστηριότητα της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου, βασικών περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση των συναισθημάτων και τη μνήμη.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PNAS, μπορεί να εξηγεί τον θετικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι πρακτικές και θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη προσεγγίσεων που βασίζονται στον διαλογισμό για τη βελτίωση της μνήμης και της συναισθηματικής ρύθμισης.
Πώς μπορεί να αλλάζει ο διαλογισμός τον εγκέφαλο;
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός – ένα σύνολο διανοητικών τεχνικών για την εστίαση της προσοχής και της συνειδητότητας – μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία και ενδεχομένως να συμβάλλει στην βελτίωση συμπτωμάτων, όπως το άγχος.
Σε συνδυασμό με την ευεργετική κλινική του επίδραση, προηγούμενες έρευνες στον εγκέφαλο έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της διαλογιστικής πρακτικής και της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη νευρωνική δραστηριότητα που διέπει τις διαλογιστικές πρακτικές και τα θετικά αποτελέσματά τους δεν είναι ακόμη καλά κατανοητή.
«Στο παρελθόν, ήταν δύσκολο να μελετηθούν αυτές οι βαθιές περιοχές του μεταιχμιακού εγκεφάλου στον άνθρωπο με τη χρήση τυπικών μεθόδων. Η ομάδα μας μπόρεσε να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση αξιοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από έναν μοναδικό πληθυσμό ασθενών: ασθενείς με επιληψία με χειρουργικά εμφυτευμένες συσκευές που επιτρέπουν τη χρόνια καταγραφή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος από ηλεκτρόδια εμφυτευμένα βαθιά στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Μελετώντας τους συγκεκριμένους ασθενείς, ανακαλύψαμε αλλαγές στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων σε αυτές τις περιοχές-κλειδιά, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλογισμού» αναφέρουν.
Τα είδη διαλογισμού με τις μεγαλύτερες αλλαγές
«Είδαμε ότι ο διαλογισμός αγάπης και καλοσύνης (εστιάζει στην ανάπτυξη συμπόνιας, ευγένειας και αγάπης προς τον εαυτό και τους άλλους), σχετίζεται με αλλαγές στη δύναμη και τη διάρκεια ορισμένων τύπων εγκεφαλικών κυμάτων που ονομάζονται κύματα βήτα και γάμμα», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτού του είδους τα εγκεφαλικά κύματα επηρεάζονται σε διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, οπότε η πιθανότητα να μπορούμε να τα ελέγχουμε ηθελημένα μέσω του διαλογισμού μπορεί να εξηγεί τον θετικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι πρακτικές στα άτομα» εξηγούν.
Κι ενώ τα ευρήματα είναι θετικά, οι ερευνητές αναγνώρισαν ορισμένους περιορισμούς της μελέτης. Το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό και εξέτασαν μόνο τα αποτελέσματα του εφάπαξ διαλογισμού χωρίς να αξιολογήσουν τις επιδράσεις της επαναλαμβανόμενης εξάσκησης ή την παρακολούθηση με την πάροδο του χρόνου για να δουν αν τα αποτελέσματα διαρκούν.
Εφόσον οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιωθούν από νέες μεγαλύτερες μελέτες, «θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη στρατηγικών με βάση το διαλογισμό για να βοηθήσει τα άτομα να ρυθμίσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που εμπλέκονται στη μνήμη και τη συναισθηματική ρύθμιση» καταλήγουν οι ερευνητές.