Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα για 49.218 ενήλικες με σκοπό να εξετάσουν διακυμάνσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας, όπως συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, την ευτυχία, το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή, την αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο, την μοναξιά κ.λπ., ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια, τα οποία περιλάμβαναν ερωτήσεις όπως: «Πόσο ευτυχισμένοι νιώσατε την τελευταία εβδομάδα;», «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας;» και «Σε ποιο βαθμό νιώσατε ότι όσα κάνετε στη ζωή σας αξίζουν τον κόπο;».
Αφού αναλύθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο απαντήσεις που συλλέχθηκαν σε διάστημα δύο ετών, τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό BMJ Mental Health έδειξαν πως τα πράγματα μάλλον φαίνονται καλύτερα το πρωί. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι γενικά ξυπνούν με την καλύτερη δυνατή διάθεση το πρωί ενώ γύρω στα μεσάνυχτα, η διάθεση φαίνεται να είναι στο πιο… πεσμένο της σημείο.
Η ημέρα της εβδομάδας και οι εποχές φάνηκε να επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων. Οι βαθμολογίες για την ευτυχία ήταν ιδιαιτέρως υψηλές τις Δευτέρες, τις Τρίτες και τις Παρασκευές και παραδόξως, όχι τα Σαββατοκύριακα. Ως προς τις εποχές, το καλοκαίρι φάνηκε να βιώνουμε τις πιο αισιόδοξες στιγμές μας.
«Η ψυχική υγεία των ατόμων τα Σαββατοκύριακα παρουσίασε σκαμπανεβάσματα, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα πράγματα ήταν πιο σταθερά. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η μοναξιά διέφερε ανάλογα με τις ημέρες της εβδομάδας», δήλωσαν οι ερευνητές.
Γιατί το πρωί είναι η πιο χαρούμενη ώρα μας;
Οι διαφορές στην ψυχική υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ημέρας πιθανότατα εξηγούνται από φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος, εξήγησαν οι επιστήμονες.
![](http://www.vita.gr/wp-content/uploads/2024/03/shutterstock_176602940.jpg)
«Για παράδειγμα, η κορτιζόλη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, το κίνητρο και το φόβο, φτάνει στο μέγιστο επίπεδό της λίγο μετά το ξύπνημα και στο χαμηλότερο, γύρω στην ώρα του ύπνου. Όσον αφορά τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των καθημερινών και των Σαββατοκύριακων, αυτές ίσως οφείλονται σε παράγοντες, όπως η σειρά των καθημερινών δραστηριοτήτων, οι οποίες πιθανόν να διαφέρουν».
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, κατά μέσο όρο, η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων φαίνεται να είναι στο… πικ τους το πρωί και στα… χειρότερά τους τα μεσάνυχτα. Οι υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσαρμόσουν τους πόρους τους για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας για παράδειγμα προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα αργά τη νύχτα», κατέληξαν.