Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο σε όλο τον κόσμο και σχεδόν 10 εκατομμύρια πέθαναν τον προηγούμενο χρόνο από τη νόσο – τάσεις που προβλέπεται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, οι παρενέργειες της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην καρδιά και τους μυς, μπορούν να επηρεάσουν τα ποσοστά επιβίωσης, σημειώνουν οι ειδικοί.

Για να κερδίσουμε, λοιπόν, τη μάχη με τον καρκίνο, θα χρειαστούμε δύναμη – ψυχική και σωματική!

Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 47.000 ασθενείς με διάφορους τύπους και στάδια καρκίνου και παρατήρησε ότι η εξατομικευμένη άσκηση για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης και της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης .

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, έδειξαν ότι:

  • Οι ασθενείς με μεγάλη μυϊκή δύναμη και καλή καρδιοαναπνευστική κατάσταση είχαν 31-46% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.
  • Ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 11% επιπλέον με κάθε μονάδα αύξησης της μυϊκής δύναμης.
  • Ο συνδυασμός δύναμης και φυσικής κατάστασης συσχετίστηκε με 8-46% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο (στάδια 3 και 4) και με 19-41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του πεπτικού συστήματος.
  • Κάθε μονάδα αύξησης του επιπέδου φυσικής κατάστασης συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι η μυϊκή δύναμη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη για τον προσδιορισμό του κινδύνου θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένα στάδια και, ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η γυμναστική «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου

Η τακτική γυμναστική πριν από την διάγνωση του καρκίνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και θανάτου, υποστηρίζουν ερευνητές του University of the Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Για να διερευνήσουν το ζήτημα, ανέλυσαν ανώνυμα δεδομένα από το Discovery Health Medical Scheme (DHMS), το οποίο συνδέεται με το μεγαλύτερο ανοικτό ιατρικό πρόγραμμα στη Νότια Αφρική. Μετά τη συνεκτίμηση των παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία κατά τη διάγνωση, το φύλο, η οικονομική και κοινωνική θέση και οι υποκείμενες παθήσεις, τα ποσοστά εξέλιξης του καρκίνου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία φάνηκαν να είναι χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που ήταν σωματικά δραστήριοι κατά το έτος που προηγήθηκε της διάγνωσής τους.

Από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό BMJ φάνηκε ότι:

  • Οι πιθανότητες εξέλιξης της νόσου ήταν κατά 16% χαμηλότερες για όσους είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας το προηγούμενο έτος, σε σχέση με όσους δεν είχαν καταγράψει καμία σωματική δραστηριότητα. Οι πιθανότητες για όσους είχαν μέτρια έως υψηλά επίπεδα φάνηκαν να είναι 27% χαμηλότερες.
  • Οι πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία φάνηκαν να είναι 33% χαμηλότερες μεταξύ εκείνων με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καταγράψει κανένα επίπεδο άσκησης και 47% χαμηλότερες για εκείνους που είχαν καταγράψει μέτρια έως υψηλά επίπεδα.
  • Δύο χρόνια μετά τη διάγνωση, η πιθανότητα μη εξέλιξης της νόσου μεταξύ εκείνων που δεν είχαν καταγράψει καθόλου φυσική δραστηριότητα κατά το έτος πριν από τη διάγνωση φάνηκε να είναι 74%, σε σύγκριση με 78% και 80%, αντίστοιχα, για εκείνους που πέτυχαν χαμηλά και μέτρια έως υψηλά επίπεδα άσκησης, καταλήγουν οι ερευνητές.