Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όμως η αποτοξίνωση με χυμούς, γνωστή ως “juice cleanse” μπορεί να μην μας ωφελεί τόσο.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, τα άτομα που έκαναν τριήμερη αποτοξίνωση με χυμούς (νηστεία) φάνηκαν να έχουν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής στο στοματικό και εντερικό μικροβίωμα από εκείνους που ακολουθούσαν μια φυτική διατροφή.
Ακόμη πριν την δημοσίευση της παρούσας μελέτης, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να μην μας προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Προσθέτουν επίσης ότι η αποτοξίνωση με χυμούς σχετίζεται περισσότερο με την κοινωνική επιρροή και την διατροφική κουλτούρα, παρά με την επιστήμη. «Αυτή η κουλτούρα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διασημότητες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συμπεριφορές των φίλων και της οικογένειας».
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν, φυσικά, αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής αλλά ίσως είναι καλύτερο για το μικροβίωμα να… αφήσουμε στην άκρη τον αποχυμωτή.
Πώς επηρεάζει η αποτοξίνωση με χυμούς το μικροβίωμα;
Το στοματικό και το εντερικό μικροβίωμα συνδέονται με πολλές πτυχές της υγείας. Η αποικία βακτηρίων, μυκήτων και ιών στο στόμα έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία αλλά και τις αυτοάνοσες παθήσεις ενώ το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί σημαντικό πεδίο έρευνας για τις επιδράσεις του στην ψυχική υγεία, τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις νευρολογικές διαταραχές.
Δεν αποτελεί ως εκ τούτου έκπληξη, το γεγονός ότι η παρούσα μελέτη δεν είναι η πρώτη που εξετάσεις τις επιδράσεις του juice cleanse σε αυτές τις δύο σημαντικές περιοχές του σώματος.
Παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food Science and Biotechnology, εξέτασε τον αντίκτυπο της προσθήκης χυμών σε μια κανονική διατροφή. Αυτός ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του μικροβιόκοσμου μετά από τρεις εβδομάδες.
Τι έδειξε η νέα έρευνα
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενα ευρήματα, χρησιμοποιώντας έναν ελαφρώς διαφορετικό σχεδιασμό.
Δεκατέσσερις ενήλικες ηλικίας 18 έως 35 ετών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μία που κατανάλωνε μόνο χυμούς φρούτων και λαχανικών για τρεις ημέρες, μία που κατανάλωνε τον ίδιο χυμό για τρεις ημέρες, αλλά μπορούσε να προσθέσει ολόκληρες τροφές όπως επιθυμούσε, και μία που ακολουθούσε μια δίαιτα με φυτικές τροφές με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες με την ομάδα που κατανάλωνε μόνο χυμούς.
Καθώς οι συμμετέχοντες έτρωγαν και έπιναν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν στενά το στοματικό και εντερικό μικροβιόκοσμό τους.
«Είδαμε ότι η ομάδα που έπινε αποκλειστικά χυμούς φάνηκε να έχει την πιο σημαντική αύξηση των βακτηρίων που συνδέονται με την φλεγμονή και τα προβλήματα του εντέρου», δήλωσαν οι ερευνητές. «Η ομάδα που κατανάλωνε χυμούς και τρόφιμα παρουσίασε επίσης αλλαγές, αλλά ήταν λιγότερο σοβαρές».
Εντωμεταξύ, η ομάδα με βάση τις φυτικές τροφές παρουσίασε ευνοϊκές αλλαγές, όπως αύξηση των βακτηρίων που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και στον έλεγχο της φλεγμονής.