Οι παρατεταμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι χρόνιες λοιμώξεις συχνά αφήνουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε κατάσταση εξάντλησης, καθώς οι υπερασπιστές της πρώτης γραμμής – τα Τ κύτταρα – δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.
Τώρα, σε νέα έρευνα από το Peter Doherty Institute for Infection and Immunity (Doherty Institute) και το Peter MacCallum Cancer Centre (Peter Mac), εντοπίστηκε ένας σπάνιος τύπος ανοσοποιητικών κυττάρων, που ονομάζονται βλαστικά Τ-κύτταρα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε ισχυρές, μακροχρόνιες ανασολογικές αποκρίσεις.
Τι είναι τα ID3+ Τ κύτταρα και πώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό;
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Immunology αποκάλυψε ότι η αντοχή αυτών των βλαστικών Τ-κυττάρων τροφοδοτείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ID3 και εκφράζεται από ένα ομώνυμο γονίδιο. Αυτά τα ID3+ Τ κύτταρα εμφανίζουν την μοναδική ικανότητα να αυτοανανεώνονται και να αντιστέκονται στην εξάντληση, διατηρώντας τις ανοσολογικές αποκρίσεις πολύ περισσότερο από άλλα Τ κύτταρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει πώς τα ID3+ Τ κύτταρα κατέχουν το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών – την εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Τα ID3+ Τ κύτταρα έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να αντιστέκονται στην εξάντληση και να διατηρούν μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι σε χρόνιες λοιμώξεις ή καρκίνο», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Νέες στρατηγικές & βελτιωμένες θεραπείες
Επιπλέον επισημαίνουν ότι ορισμένα σήματα στο σώμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των ID3+ Τ κυττάρων, ανοίγοντας το δρόμο για βελτιωμένες θεραπείες. «Η ενίσχυση της δραστηριότητας της πρωτεΐνης ID3 θα μπορούσε να ενισχύσει την αντοχή αυτών των κυττάρων, καθιστώντας τις θεραπείες πιο αποτελεσματικές και μακροχρόνιες», εξηγούν.
«Ανακαλύψαμε ότι ο σχηματισμός ID3+ Τ-κυττάρων μπορεί να προωθείται από συγκεκριμένα φλεγμονώδη ερεθίσματα, προσφέροντας ενδεχομένως νέες στρατηγικές για την ενίσχυση του αριθμού των ανοσοποιητικών κυττάρων που υπερέχουν στην καταπολέμηση του καρκίνου στους ασθενείς. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς με καρκίνο και να βελτιώσει τα αποτελέσματα της κλινικής ανοσοθεραπείας» συμπληρώνουν.