Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Δεν είναι απλώς μια προσωρινή αίσθηση θλίψης ή στεναχώριας, αλλά μια σοβαρή και μακροχρόνια κατάσταση που απαιτεί υποστήριξη και θεραπεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι 1 στους 10 ανθρώπους, σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής τους, θα βιώσουν ένα καταθληπτικό επεισόδιο. Περίπου 264 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.
Η κατάθλιψη επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο και τις χημικές του διαδικασίες, προκαλώντας αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία. Οι τρέχουσες θεραπείες μπορεί να έχουν παρενέργειες, ενώ η αποτελεσματικότητά τους ποικίλει από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό οι επιστήμονες εξερευνούν νέες φυσικές θεραπευτικές επιλογές.
Μάλιστα, ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Chongqing στην Κίνα υποστηρίζουν ότι το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα λαχανικά ή φρούτα, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενισχύοντας την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων, μέσω διαφόρων βιολογικών οδών.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Food Science & Nutrition, στα άτομα με κατάθλιψη, αυτές οι συνδέσεις μπορεί να αποδυναμωθούν, ιδίως στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για την επεξεργασία των συναισθημάτων και των αναμνήσεων.
Αν και τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Φρούτα και λαχανικά ενάντια στην κατάθλιψη
Στον τομέα της καλύτερης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, συγκαταλέγεται και η ισορροπημένη διατροφή, η οποία αποτελεί, ως γνωστόν, το κλειδί για καλύτερη συνολική υγεία, με νέα παγκόσμια έρευνα να κάνει τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα, συνδέοντας την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σε ενήλικες στη μέση ηλικία.
Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, ανέλυσαν δεδομένα για τη διατροφή και τη διάθεση από 3.483 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, με δεκαετείς περιόδους παρακολούθησης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και δίδυμα αδέρφια, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους επιστήμονες, επειδή είναι παρόμοια γενετικά. Οπότε, οποιεσδήποτε διαφορές στην υγεία – όπως τα συμπτώματα της κατάθλιψης – είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε μεταβλητές όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνθήκες διαβίωσης.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε μια «μέτρια» διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα φρούτων και λαχανικών (κατά μέσο όρο 2,1 και 2 μερίδες την ημέρα αντίστοιχα) και εκείνων που κατανάλωναν μικρή ποσότητα (0,3 και 0,5 κατά μέσο όρο ημερήσιες μερίδες αντίστοιχα). Η ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports είναι επίσης σημαντική: οι καταθλιπτικές διαταραχές τείνουν να κορυφώνονται σε ενήλικες μεταξύ 55 και 75 ετών.