Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο πιο δελεαστικό είναι το γρήγορο φαγητό όταν έχετε κολλήσει στην κίνηση; Εάν ναι τότε δεν είστε οι μόνοι.

Νέα έρευνα από το University of Illinois Urbana-Champaign αποκαλύπτει ότι οι καθυστερήσεις εξαιτίας της κίνησης μπορεί να αυξάνουν σημαντικά τις επισκέψεις σε ταχυφαγεία, γεγονός που οδηγεί στην ανθυγιεινότερη διατροφή εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Στην ανάλυσή μας που επικεντρώθηκε στην κομητεία του Λος Άντζελες, οι απροσδόκητες καθυστερήσεις της κυκλοφορίας πέραν της συνήθους συμφόρησης οδήγησαν σε αύξηση κατά 1% των επισκέψεων σε ταχυφαγεία. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά ισοδυναμεί με 1,2 εκατομμύρια περισσότερες επισκέψεις σε φαστ φουντ ετησίως μόνο στην κομητεία του Λος Άντζελες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πώς συνδέονται κίνηση και γρήγορο φαγητό;

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στα καθημερινά δεδομένα κυκλοφορίας των αυτοκινητόδρομων για περισσότερα από δύο χρόνια στο Λος Άντζελες, μαζί με δεδομένα που έδειχναν πόσοι χρήστες κινητών τηλεφώνων εισήλθαν σε ταχυφαγεία κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα δημιούργησε ένα υπολογιστικό μοντέλο που έδειχνε μια αιτιώδη σχέση μεταξύ των απροσδόκητων επιβραδύνσεων της κυκλοφορίας και των επισκέψεων σε ταχυφαγεία.

Το μοτίβο αυτό φάνηκε να ισχύει σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες, συμπεριλαμβανομένων των 24ωρων κύκλων και ανά ώρα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ημέρας.

Όταν αναλύθηκαν ανά ημέρα, καθυστερήσεις της κυκλοφορίας μόλις 30 δευτερολέπτων ανά χιλιόμετρο ήταν αρκετές για να αυξήσουν τις επισκέψεις σε ταχυφαγεία κατά 1%.

Πότε μας επηρεάζει περισσότερο η κίνηση;

Όταν οι ερευνητές χώρισαν την ημέρα σε ωριαία τμήματα, είδαν ότι ο αριθμός των επισκέψεων σε ταχυφαγεία ήταν σημαντικά μεγαλύτερος όταν οι κυκλοφοριακές καθυστερήσεις σημειώνονταν κατά τη διάρκεια της βραδινής ώρας αιχμής.

Ταυτόχρονα, οι επισκέψεις σε παντοπωλεία ή σούπερ μάρκετ μειώθηκαν ελαφρώς.

«Αν υπάρχει κίνηση μεταξύ 5 και 7 μ.μ., που τυχαίνει να είναι περίπου γύρω από την ώρα του βραδινού γεύματος, βλέπουμε αύξηση των επισκέψεων σε ταχυφαγεία», εξηγούν οι ερευνητές.

«Οι οδηγοί πρέπει να πάρουν μια απόφαση σχετικά με το αν θα πάνε στο σπίτι και θα μαγειρέψουν κάτι, αν θα σταματήσουν πρώτα στο παντοπωλείο ή αν θα πάρουν γρήγορο φαγητό» συμπληρώνουν.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάθε μεγάλη πόλη υπάρχει κίνηση και πιθανώς καθυστερήσεις όσο και ταχυφαγεία στους βασικούς οδικούς άξονες δεν είναι δύσκολο να προεκτείνουμε το μοτίβο πέρα από το Λος Άντζελες», καταλήγουν.