Η αστρολογία θεωρείται ότι συγκινεί και προκαλεί το ενδιαφέρον ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά φαίνεται ότι η Gen Z έρχεται να το διαψεύσει. το 80% της Gen Z και των νεότερων millennials «πιστεύουν στην αστρολογία».

Το hashtag «αστρολογία» στο TikTok περιλαμβάνει 4,5 εκατομμύρια βίντεο, οι δαπάνες για εφαρμογές μαντείας και ταρώ αυξάνονται κατακόρυφα και η Αστρολογική Ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει ένα διαδικτυακό περιοδικό που απευθύνεται στις νεότερες γενιές.

Στα άστρα ψάχνουν την επιβεβαίωση

Ενώ οι millennials έχουν «ήδη πει ναι στην αστρολογία», αναφέρει το Harpers Bazaar India, η Gen Z «συνεχίζει να διατηρεί την πίστη ζωντανή», παρά το γεγονός ότι θεωρείται ως μια γενιά που «επιμένει κυρίως σε επιστημονικές αποδείξεις».
Τα άτομα της Gen Z είναι «συνειδητοποιημένα», οπότε η αστρολογία είναι «ένας τρόπος να βρουν επιβεβαίωση», δήλωσε ο συντάκτης κοινωνικών μέσων του περιοδικού.

Η Gen Z μεγαλώνει σε «έναν αβέβαιο κόσμο», δήλωσαν οι Times of India, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από «οικονομικές προκλήσεις, πολιτικές αναταραχές και περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Έτσι, η αστρολογία «βοηθάει στην πλαισίωση του χάους, είτε πρόκειται για μια κακή μέρα που εξηγείται από τον ανάδρομο Ερμή είτε για μια δύσκολη χρονιά που αποδίδεται στην επιστροφή του Κρόνου».

Ο ρόλος της τεχνολογίας στον τομέα των ζωδίων

Αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις «τείνουν να αποδυναμώνουν την ψευδοεπιστήμη», αναφέρει ο Economist, στην περίπτωση της αστρολογίας φαίνεται ότι «έχουν επεκτείνει την εμβέλειά της».
Η τεχνητή νοημοσύνη «κάνει την πρόσβαση στις προφητείες ακόμη πιο εύκολη» – αντί να χρειάζεται να δουν έναν αστρολόγο αυτοπροσώπως, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.

Η κριτική

Δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με όλα αυτά. «Δεν θέλω να ακούγομαι κυνική», δήλωσε η Helen Coffey στην εφημερίδα The Independent, «αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Παρακολουθώντας το «αργό πέρασμα των εφήβων από το να διαβάζουν το εβδομαδιαίο ωροσκόπιο τους στα περιοδικά στο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από μεγάλες μάζες ενηλίκων της Gen Z», αισθάνεται «μπερδεμένη, εκτός πραγματικότητας» και «πολύ, πολύ γριά».

Καταλαβαίνω τη γοητεία της αστρολογίας για τη νέα γενιά, διότι σε «έναν όλο και πιο διαλυμένο κόσμο» με την κλιματική αλλαγή, την «άνοδο της ακροδεξιάς σε θέσεις εξουσίας» και «μερικούς από τους χειρότερους ανθρώπους στην ιστορία της ανθρωπότητας» που είναι «και οι πλουσιότεροι στην ιστορία της ανθρωπότητας», ποιος «δεν θα ήθελε να στραφεί για βοήθεια στον ευρύτερο γαλαξία»;

Αλλά «μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι οι φλεγόμενες σφαίρες που βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά σας γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζετε εσείς τον εαυτό σας» λέει.

Ούτε ότι «το να μάθετε για τους σεληνιακούς κόμβους» μπορεί «να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο σε ένα χαοτικό σύμπαν».

Όσο για τους Times, πιστεύει ότι δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Αντιμέτωποι με την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων, ενώ παράλληλα πρέπει να βρουν δουλειά, το ενοίκιο για ένα σπιρτόκουτο και έναν σύντροφο για να τα βγάλουν πέρα», η Gen Z θα «προτιμούσε να έχει κάτι άλλο υπεύθυνο για τη ζωή της παρά τον εαυτό της».

Αλλά «αντικαθιστώντας τη μαμά και τον μπαμπά με την Αφροδίτη και τον Άρη, απλώς ακολουθούν την αρχαία ανθρώπινη παράδοση της ανάθεσης δύσκολων επιλογών και της ευθύνης για τα γεγονότα σε μια ανώτερη δύναμη».