«Τα χρώματα, όπως και τα χαρακτηριστικά, ακολουθούν τις αλλαγές των συναισθημάτων», είπε ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος Pablo Picasso και -όπως φαίνεται- δεν είχε άδικο. Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες, οι διακοσμητές εσωτερικού χώρου και φυσικά οι επιστήμονες που ισχυρίζονται το ίδιο. Ίσως και έχουμε όλοι λίγο – πολύ παρατηρήσει ότι το κόκκινο μάς ανεβάζει την ενέργεια ή το μπλε μάς χαλαρώνει!

Το χρώμα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, ακόμη και τα συναισθήματά μας. Μάλιστα, συγκεκριμένα χρώματα έχουν συνδεθεί με μεταβολές της ψυχολογίας, καθώς και με οργανικές λειτουργίες, όπως είναι η αρτηριακή πίεση και ο μεταβολισμός.

Ας το δούμε πιο απλά. Στους περισσότερους από εμάς έχει συμβεί να επηρεάζεται η ψυχολογία μας, να έχουμε πιο πολύ κέφι ή αυτοπεποίθηση ανάλογα με το χρώμα των ρούχων που έχουμε επιλέξει κάθε φορά να φορέσουμε. Τα χρώματα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ορισμένες φορές μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τις αποφάσεις κάποιου ή να δημιουργήσουν συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και διάθεση, ώστε κάποιος να επιτύχει αυτό που θέλει.

Πέρα από όσα έχουν κατά καιρούς ακουστεί και διαδοθεί από στόμα σε στόμα, υπάρχει και η ψυχολογία των χρωμάτων που εξηγεί επιστημονικά πώς τα διάφορα χρώματα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ανθρώπινη διάθεση και συμπεριφορά. Φυσικά, παράγοντες όπως η ηλικία και η κουλτούρα ενδέχεται να διαμορφώσουν τον τρόπο που ανταποκρίνεται ο κάθε άνθρωπος σε ένα χρώμα.

Η επιστημονική προσέγγιση της ψυχολογίας των χρωμάτων είναι σχετικά πρόσφατη ως πεδίο έρευνας, αλλά οι άνθρωποι πάντοτε έδειχναν ένα ενδιαφέρον για τα χρώματα, που απλόχερα χάριζε στα μάτια τους η φύση. Σε ορισμένους αρχαίους πολιτισμούς, μάλιστα, θεωρούσαν ότι είχαν ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες!

Τα θερμά χρώματα, που μεταξύ αυτών είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο συνδέονται με διάφορα θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο έρωτας, η ζεστασιά και η άνεση, αλλά και ο θυμός και η εχθρότητα. Από την άλλη, το μπλε, το πράσινο και το μωβ είναι τα ψυχρά χρώματα και είτε θεωρούνται χαλαρωτικά, είτε προκαλούν συναισθήματα αδιαφορίας ή θλίψης.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester και του Πανεπιστημίου του Μονάχου, το χρώμα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την απόδοση. Συγκεκριμένα, όταν μαθητές ήρθαν σε επαφή με το κόκκινο χρώμα πριν να γράψουν ένα διαγώνισμα, τα πήγαν χειρότερα σε αυτό. Στα πειράματα που έγιναν, ακόμη και όσοι είδαν απλώς μια κόκκινη λάμψη, είχαν χαμηλότερη απόδοση. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι ένα χρώμα μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα ή να επηρεάσει την πορεία μιας νοητικής διαδικασίας, χωρίς καλά – καλά να το καταλάβουμε.

Σε έρευνα που έγινε το 2020, σε 4598 ανθρώπους από 30 διαφορετικές χώρες, συγκεκριμένα χρώματα συνδέθηκαν με συγκεκριμένα συναισθήματα. Μεταξύ άλλων, το μαύρο κατά 51% συσχετίστηκε με τη λύπη, το λευκό κατά 43% με την ανακούφιση, το κίτρινο με τη χαρά σε ποσοστό 52%, ενώ το καφέ σε ποσοστό 36% με την αηδία.

Όσον αφορά στις ολιστικές και εναλλακτικές θεραπείες που βασίζονται στη χρήση των χρωμάτων, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κόκκινο χρησιμοποιείται για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ το μπλε πιστεύεται ότι ανακουφίζει τον πόνο.

Εννοείται πως υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι και άλλοι ερευνητές που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα παραπάνω, ωστόσο το ζήτημα είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους μας και είναι λογικό να μας απασχολεί, μιας και τα χρώματα βρίσκονται παντού γύρω μας και λένε πολλά για εμάς, από τα αυτοκίνητά μας και την γκαρνταρόμπα μας, μέχρι τα έπιπλα και τα προσωπικά μας αντικείμενα!