Με παρένθετη μητέρα ο σκηνοθέτης Τσάρλι ΜακΝτάουελ και η σύζυγος του, η ηθοποιός Λίλι Κόλινς του Εmily In Paris, καλωσόρισαν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.
Το ζευγάρι έγιναν γονείς σε ένα κοριτσάκι στις 31 Ιανουαρίου μέσω παρένθετης μητέρας.
Αν και τα περισσότερα μηνύματα που δέχτηκαν στα κοινωνικά τους δίκτυα μετά την ανακοίνωση ήταν θετικά και μιλούσαν για αγάπη, τα τρολ που επιτίθενται στην παρένθετη μητρότητα επιτέθηκαν στο ζευγάρι για την επιλογή του.
Ο Τσάρλι ΜακΝτάουελ αποφάσισε να τους απαντήσει.
Επικρίνοντας όσους επιτέθηκαν στον ίδιο και τη σύζυγο του ο νέος γονιός απάντησε στους πολέμιους της παρένθετης μητρότητας.
«Σας ευχαριστώ για όλα τα ευγενικά μηνύματα και την αγάπη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες. Όσον αφορά τα αγενή μηνύματα για την παρένθετη μητρότητα και την πορεία μας προς την απόκτηση μωρού έχω να πω: Είναι εντάξει να μην είσαι ειδικός στην παρένθετη μητρότητα, είναι εντάξει να μην γνωρίζεις τα κίνητρα ενός παρένθετου γονέα, ανεξάρτητα από το τι υποθέτεις».
«Και είναι εντάξει να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο ξερνώντας λιγότερο μίσος στον κόσμο, ειδικά όσον αφορά ένα όμορφο κοριτσάκι που έχει φέρει πολλή αγάπη στις ζωές των ανθρώπων. Αυτό είναι όλο προς το παρόν γιατί μόλις έκανε κακά και πρέπει να της αλλάξω την πάνα» πρόσθεσε.
Ο πόλεμος ενάντια στην παρένθετη μητρότητα
Η μάχη ενάντια στην παρένθετη μητρότητα είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα.
Μόλις τον Οκτώβριο του 2024 η Ιταλία με τις ευχές της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε οριστικά νόμο, στον οποίο η παρένθετη μητρότητα χαρακτηρίζεται «οικουμενικό αδίκημα».
Βάσει του νέου νόμου, θα τιμωρούνται οι ιταλοί πολίτες οι οποίοι προσφεύγουν στην παρένθετη μητρότητα, έστω και αν αυτό συμβαίνει σε χώρες όπου η μέθοδος αυτή επιτρέπεται.
Πρόκειται για τον αυστηρότερο νόμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σ’ όλες τις χώρες της Δύσης
Ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως και δύο ετών, καθώς και δυνατότητα επιβολής χρηματικού προστίμου έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Είναι οι ίδιες ποινές που είχαν θεσμοθετηθεί εδώ και 20 χρόνια, και αφορούσαν μέχρι σήμερα μόνο όσους προσέφευγαν στην παρένθετη μητρότητα εντός της Ιταλίας.
Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση τόνισε ότι «είναι μια μεσαιωνική, αντισυνταγματική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στο ν’ αποσπάσει την προσοχή των πολιτών, από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».
Στον αντίποδα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απέκτησε τη φήμη του παραδείσου για την παρένθετη μητρότητα λόγω της ιδιαίτερα ευνοϊκής νομοθεσίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ενωσης, όπου η απόκτηση παιδιού μέσω αυτού του τρόπου απαγορεύεται.
Τι ισχύει για την παρένθετη μητρότητα σε άλλες χώρες
Καθώς η νομοθεσία και οι κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από την παρένθετη μητρότητα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, επηρεασμένες από νομικούς, πολιτικούς, και θρησκευτικούς παράγοντες αυτό είναι ένα σύντομο fact sheet για το τι ισχύει σε κάποιες χώρες ανά τον κόσμο.
Ιταλία: Απαγορεύεται εντελώς από το 2004.
Ισπανία: Επίσης απαγορεύεται πλήρως.
Γαλλία: Από το 1994, κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας είναι παράνομη, είτε με αμοιβή είτε εθελοντικά.
Γερμανία: Όλες οι μορφές παρένθετης μητρότητας είναι παράνομες.
Φινλανδία: Παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται από το 2007.
Κίνα: Παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται πλήρως από τον κανονισμό της νομοθεσίας περί τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
ΗΠΑ: Επιτρέπεται αλλά με διαφορετικούς νόμους ανά πολιτεία.
Καναδάς: Επιτρέπεται μόνο η «αλτρουιστική» παρένθετη μητρότητα, με εξαίρεση το Κεμπέκ όπου απαγορεύεται πλήρως.
Ινδία: Επιτρέπεται μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια που είναι παντρεμένα για τουλάχιστον 5 χρόνια και μόνο για ιατρικούς λόγους.