Τα «cortisol cocktails» ή «adrenal cocktails» είναι τα trendy μη αλκοολούχα ροφήματα, που φτιάχνονται από χυμό πορτοκάλι, νερό καρύδας και θαλασσινό αλάτι. Λέγεται ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία των επινεφριδίων και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και της κόπωσης.
Τα επινεφρίδια είναι δύο όργανα που βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό και παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα, την αρτηριακή πίεση και άλλες λειτουργίες του σώματος, εξηγούν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins. Μια από τις ορμόνες που παράγουν είναι η κορτιζόλη (cortisol), επίσης γνωστή ως η «ορμόνη του στρες».
Τα «cortisol cocktails» υποτίθεται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, νάτριο και γλυκόζη, τα οποία συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην εύρυθμη λειτουργία των επινεφριδίων, βελτιώνοντας έτσι την αντίδραση του σώματος στο άγχος, σύμφωνα με την Κλινική Cleveland.
Θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για όσους ιδρώνουν πολύ και πρέπει να αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που χάνουν κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης όπως η hot yoga. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βοηθούν, πραγματικά, στη μείωση των επιπέδων στρες ή της «κόπωσης των επινεφριδίων» – Ενδοκρινολόγοι από όλον τον κόσμο, μέλη της Endocrin Society, υπογραμμίζουν ότι αυτός ο όρος, που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι ιατρικά αναγνωρισμένος.
Επιπλέον, άτομα που λαμβάνουν διουρητικά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως νεφρική νόσο, υπέρταση ή διαβήτη θα πρέπει να τα αποφεύγουν.
Antistress διατροφή
Κι ενώ δεν υπάρχει ένα μαγικό ρόφημα ή τρόφιμο που να θεραπεύει από το άγχος, επιστήμονες λένε ότι οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του φαγητού που τρώμε και της διάθεσής μας. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει κοινές ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο EBioMedicine.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Binghamton αναφέρουν ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στα φρέσκα, φυτικά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες και καλύτερη ψυχική ευεξία σε σύγκριση με την τυπική δυτική διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή παρέχει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ρυθμίζουν το σύστημα απόκρισης του οργανισμού στο στρες.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από την πίεση τηςκαθημερινότητας, ίσως αξίζει να προσπαθήσετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερα υγιεινά τρόφιμα.
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα σνακ με φρούτα και λαχανικά, να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για ραφιναρισμένα και να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.