Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η συχνότητά του διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και άλλους παράγοντες, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 1,9 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παγκοσμίως. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο.

Ειδικοί της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογραμμίζουν ότι τα ποσοστά πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σε 27 από τις 50 χώρες/περιοχές παγκοσμίως, 20 από τις οποίες έχουν είτε αποκλειστική είτε ταχύτερη αύξηση της νόσου σε πρώιμη έναρξη. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology, 14 από αυτές τις χώρες τα ποσοστά πρώιμης έναρξης αυξάνονται στους νεαρούς ενήλικες ενώ φαίνεται να σταθεροποιούνται σε όσους είναι 50 ετών και άνω.

Γιατί είναι τόσο συχνός ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και η ηλικία.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η έγκαιρη διάγνωση μέσω των τακτικών εξετάσεων είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, το πιο αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο είναι η κολονοσκόπηση, η οποία, μάλιστα, φαίνεται να σώζει τις διπλάσιες ζωές από τις αιματολογικές εξετάσεις.

«Τα αυξημένα επίπεδα πρώιμης εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο», επισημαίνουν οι ερευνητές, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσουμε εναλλακτικές μορφές πρόληψης και θεραπείας.

Ελπίδες για νέα θεραπεία

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) ανακάλυψαν πώς ο κύριος ρόλος ενός μορίου πρωτεΐνης – της DUSP6 –  επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του δεύτερου πιο κοινού καρκίνου στον κόσμο.

Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με το γιατί αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να είναι επιθετικός σε ορισμένους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα, αναδεικνύει έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο.

Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν μόρια που μπορούν είτε να ρυθμιστούν προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση της νόσου. Η πλήρης κατανόηση αυτών των μορίων, των μονοπατιών που τα ελέγχουν και του τρόπου με τον οποίο δυσλειτουργούν σε καρκινικές καταστάσεις, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των γνώσεών μας για τον καρκίνο και την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.

«Στους όγκους του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν ανιχνευθεί υψηλότερα επίπεδα της DUSP6, η οποία διευκολύνει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται ταχύτερα, να εξαπλώνονται πιο εύκολα και οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς», εξηγεί η ερευνητική ομάδα. «Η έρευνά μας δεν εξηγεί απλά γιατί ορισμένοι καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι τόσο επιθετικοί, αλλά μας δίνει επίσης έναν σαφή στόχο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.