Οι τσακωμοί στα ζευγάρια είναι κάτι που συμβαίνει και συνήθως προκύπτουν παρεξηγήσεις. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν εντάσεις σε μια σχέση, αλλά το σημαντικό είναι πώς τις διαχειρίζεστε: ρίχνετε λάδι στη φωτιά ή κατευνάζετε τα πνεύματα;

Έχετε παρατηρήσει πόσο γρήγορα μια μικρή διαφωνία με τον σύντροφό σας μπορεί να ξεφύγει; Πολλοί καυγάδες ξεκινάνε από ένα αδιάφορο σχόλιο ή μια ξεχασμένη υποχρέωση. Πριν το καταλάβετε, καταλήγετε να τσακώνεστε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό πρόβλημα: Ξαφνικά, θυμάστε παλιές κόντρες ή προκύπτουν νέες που δεν είχατε καν φανταστεί.

Για να μην εκτροχιαστεί εντελώς η διαφωνία, οι επιστήμονες προτείνουν να ακολουθήσετε έναν απλό κανόνα – την παύση 5 δευτερολέπτων.

Η ιδέα είναι απλή: Όταν νιώθετε ότι η συζήτηση αρχίζει να «θερμαίνεται», κάντε μια παύση για πέντε δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλός σας έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει και να βγει από τη λειτουργία της παρορμητικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications Psychology, αυτή τεχνική μείωσε σημαντικά την πιθανότητα οι συγκρούσεις των ζευγαριών να κλιμακωθούν.

Για να αποφύγετε να πείτε πράγματα που μπορεί και οι δύο να μετανιώσετε αργότερα, καλό είναι να αποφεύγετε ορισμένες κατηγορηματικές φράσεις κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, όπως:

  • «Αυτό το κάνεις πάντα…»
  • «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι…»
  • «Αυτό γίνεται επειδή εσύ…»
  • «Ποτέ δεν ακούς τι σου λέω…»

Το κλειδί για μια υγιή διαφωνία είναι να αναγνωρίστε ότι ακούτε την άποψη του άλλου και στη συνέχεια, να υποστηρίξετε τη δική σας, με σεβασμό και ευαισθησία. Αυτό θα δείξει τουλάχιστον στο άλλο άτομο ότι το ακούτε και το καταλαβαίνετε, κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από το να συμφωνείτε μαζί του.

Δώστε τα χέρια

Το άγγιγμα βελτιώνει τη διάθεση μετά από μία διαφωνία. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται μετά από έναν καυγά, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητικά συναισθήματα τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Εστιάστε στη σχέση σας

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology έδειξε ότι τα ζευγάρια που επικεντρώνονταν στην ενεργή επιδιόρθωση της σχέσης τους ήταν πιο εύκολο να ανακτήσουν την οικειότητα ανάμεσά τους μετά τον καυγά.

Μιλήστε ανοιχτά

Η καλή επικοινωνία αυξάνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Προσπαθώ να καταλάβω…» ή «μπορώ να φανταστώ ότι από τη δική σου οπτική γωνία αυτό φαίνεται…».

Να είστε προσανατολισμένοι στο παρόν. Προσπαθήστε να μην αναφέρετε διαφωνίες του παρελθόντος ή να μην προτρέχετε σε πιθανά αποτελέσματα στο μέλλον. Επικεντρωθείτε στο θέμα, όχι στο πρόσωπο.