Γενικά λένε ότι δεν πρέπει να μας νοιάζει η γνώμη των άλλων, αλλά το να είσαι γενικά συμπαθής έχει και τα οφέλη του.
Οι συμπαθητικοί άνθρωποι συνήθως έχουν καλύτερες σχέσεις και κοινωνική υποστήριξη. Έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνική σύνδεση μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και σωματική σου υγεία με πολλούς τρόπους:
- Μειωμένος κίνδυνος άγχους, κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων.
- Αυξημένη ανθεκτικότητα σε στρεσογόνα γεγονότα.
- Ισχυρότερο ανοσοποιητικό και βελτιωμένη καρδιοαγγειακή υγεία.
- Μικρότερος κίνδυνος ασθενειών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία.
- Περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας.
Οι συμπαθητικοί άνθρωποι είναι:
- Ανοιχτόμυαλοι
- Φιλικοί
- Ζεστοί
- Ειλικρινείς
- Αυθεντικοί
- Σεβαστικοί
- Ευγενικοί
- Συμπονετικοί
Δεν είναι:
- Επικριτικοί
- Απόμακροι
- Αγενείς
- Αλαζόνες
- Ανταγωνιστικοί
- Επιθετικοί
- Εγωκεντρικοί
Η καλοσύνη είναι το είδος της συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από πράξεις γενναιοδωρίας, διακριτικότητας, παροχής βοήθειας ή ενδιαφέροντος για τους άλλους, χωρίς να συνοδεύεται από την προσμονή κάποιας ανταμοιβής ή επαίνου ως αντάλλαγμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η καλοσύνη και η ευγένεια δεν επηρεάζουν μόνο τις ζωές όσων δέχονται τη γενναιοδωρία, αλλά και τις ζωές εκείνων που τις προσφέρουν, καθώς αποκτούν μεγαλύτερο νόημα.
Εκτός από υγιείς, οι καλοσυνάτοι άνθρωποι είναι και πιο όμορφοι. Μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ εμφάνισης και συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Economic Behavior & Organization, οι περισσότεροι πιστεύουν πώς οι ελκυστικοί άνθρωποι είναι πιο γενναιόδωροι και ευγενικοί. Αντίστοιχα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ισχύει και το αντίστροφο: Δηλαδή όσοι ήταν καλοί άνθρωποι θεωρούνταν, επίσης, όμορφοι.
Έτσι θα κερδίσεις τη συμπάθεια των άλλων
Εσύ ακούς ενεργά το συνομιλητή σου; Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology δείχνει ότι όσοι έκαναν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, ειδικά διευκρινιστικές ερωτήσεις (follow-up), θεωρούνταν πιο συμπαθείς.
Μάλιστα, στην περίπτωση του speed-dating, ήταν πιο πιθανό να κλείσουν και δεύτερο ραντεβού.
«Οι συμπληρωματικές ερωτήσεις δείχνουν ότι ένα άτομο όχι μόνο ακούει, αλλά δείχνει επίσης ενδιαφέρον. Επιπλέον δείχνουν φροντίδα, επαλήθευση και κατανόηση», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η τάση να εστιάζουμε στον εαυτό μας όταν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τους άλλους είναι λανθασμένη», τονίζουν.
Μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι το να έχουμε πράγματι κάποιον να μας ακούει, αλλά και από την άλλη πλευρά πόσο μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση προσφέρουμε κι εμείς με τη σειρά μας απλά και μόνο με το να ακούμε τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας, ακόμα και αγνώστους.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το τρικ για να αναπτύξουν σχέσεις και να χτίσουν εμπιστοσύνη με συναδέλφους και προϊσταμένους.
Όσο περισσότερο γνήσιο ενδιαφέρον δείχνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να μας εμπιστευτούν και να μας αποκαλύψουν κάτι βαθύ και ουσιαστικό για τον εαυτό τους, υποστηρίζουν ερευνητές της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.