Η απλή πράξη να βγάζουμε το σκύλο βόλτα καθημερινά, μπορεί, μεταξύ άλλων οφελών, να οδηγήσει σε βελτιωμένη κινητικότητα και λιγότερες πτώσεις μεγαλώνοντας, σε σύγκριση με το να κάναμε μια βόλτα με τα πόδια μόνοι για να γυμναστούμε. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το διάσημο και παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Trinity College Dublin, οι οποίοι εξέτασαν ιατρικά δεδομένα για 4.100 άτομα άνω των 60 ετών, που συλλέχθηκαν από τη Διεθνή Μελέτη Γήρανσης της Ιρλανδίας.

Οι πτώσεις είναι ο πιο συχνός λόγος νοσηλείας των ηλικιωμένων ατόμων. Ακόμα και μια μικρή πτώση σε αυτές τις ηλικίες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό και να οδηγήσει σε απώλεια ανεξαρτησίας, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Βόλτα με το σκύλο και κινητικότητα- Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες: εκείνους που έβγαζαν το σκύλο τους βόλτα τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και σε εκείνους που δεν έβγαιναν βόλτα τακτικά. Ύστερα από δύο χρόνια, οι κάτοχοι σκύλων ήταν σε θέση να σηκώνονται από καθιστή θέση 14% ταχύτερα κατά μέσο όρο, ενώ ήταν 40% λιγότερο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με πτώση, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες,

Τα άτομα που έβγαζαν το σκύλο τους βόλτα τακτικά, ήταν επίσης 20% λιγότερο πιθανό να φοβούνται τις πτώσεις, ένας παράγοντας γνωστός για το ότι μειώνει την καθημερινή δραστηριότητα και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Κι ενώ οι τακτικοί περιπατητές χωρίς σκύλους είχαν γενικά παρόμοια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι άνθρωποι που είχαν το σκύλο τους για παρέα στο περπάτημα, φαίνεται να αποκόμιζαν περισσότερα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συντροφικότητας.

Ο καθηγητής Robert Briggs, σύμβουλος γηριατρικής στο νοσοκομείο St James’s στο Δουβλίνο και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τακτική βόλτα με το σκύλο, τουλάχιστον στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Χαρακτηριστικά, φάνηκε πως τα άτομα με αυτή τη συνήθεια, είχαν σημαντικά καλύτερη κινητικότητα, μειωμένη πιθανότητα πτώσεων και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν φόβο για τις πτώσεις. Αν και αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα, είναι επίσης πιθανό ότι η αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση, η συντροφικότητα και ο σκοπός που προκύπτει από το να έχεις έναν σκύλο συντροφιά, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο».

Ο σκύλος μας, μας φροντίζει σε κάθε ηλικία…

Επιστημονική μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι πηγαίνοντάς το σκύλο μας βόλτα χαλαρώνουμε, βουρτσίζοντας το τρίχωμά του η συγκέντρωσή μας ενισχύεται ενώ παίζοντας απολαμβάνουμε και τα δύο.

Στη μελέτη, 30 ενήλικες φορούσαν ακουστικά με ηλεκτρόδια που μετρούσαν τα κύματα του εγκεφάλου τους ενώ αλληλεπιδρούσαν με ένα 4χρονο κανίς, την Aro. Συμμετείχαν σε οκτώ δραστηριότητες με τον σκύλο και κάθε δραστηριότητα διήρκησε τρία λεπτά.

Αυτές οι δραστηριότητες ήταν: συνάντηση, παιχνίδι, τάισμα, μασάζ, περιποίηση, φωτογράφιση, αγκαλιά και περπάτημα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια μετά από κάθε δραστηριότητα σχετικά με το πώς ένιωσαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εγκεφαλικά κύματα Άλφα ήταν πιο δυνατά όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν με την Aro και την πήγαιναν βόλτα. Τα κύματα Άλφα δείχνουν σταθερότητα και χαλάρωση και τα ευρήματα υποδηλώνουν την καλύτερη ξεκούραση και χαλάρωση των συμμετεχόντων.

«Τα εγκεφαλικά κύματα Βήτα, τα οποία σχετίζονται με την προσοχή και τη συγκέντρωση, ήταν πιο δυνατά όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν με την Aro, όταν τη βούρτσιζαν ή της έκαναν απαλό μασάζ , ένδειξη ότι η συγκέντρωση των ανθρώπων βελτιώθηκε χωρίς αύξηση του στρες», συνεχίζουν οι ερευνητές.

Όταν της έκαναν μασάζ, της έδιναν λιχουδιές και όταν την αγκάλιαζαν, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η διάθεση των συμμετεχόντων βελτιώθηκε.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν πόσο ευεργετική είναι η παρουσία των σκύλων στην ζωή μας, καθώς ακόμα και όταν ασχολούμαστε μαζί τους για να τους φροντίσουμε, φαίνεται πώς πάντα… βρίσκουν έναν τρόπο να μας το ανταποδώσουν.