ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΛΩΦ
Λαζάνια με έξτρα αρωματική και γευστική σάλτσα.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά για τη σάλτσα και τα κόβουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Ζεσταίνουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να βγάλει το άρωμά του. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και τη δάφνη και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να δέσει αλλά να παραμείνει ζουμερή. Στο τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αβγά με το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα με κρεμώδη υφή. Ενσωματώνουμε και τη γραβιέρα.
Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ και απλώνουμε στη βάση του λίγη σάλτσα. Κάνουμε από πάνω μια στρώση λαζάνια, τα περιχύνουμε με σάλτσα, τα πασπαλίζουμε με μοτσαρέλα και συνεχίζουμε κατά αυτό τον τρόπο τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος, καλύπτουμε το φαγητό με τη σάλτσα γιαουρτιού και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΛΩΦ