Η παχυσαρκία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Η σύγχρονη διατροφή και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των ποσοστών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την παχυσαρκία ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας, και πολλές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτικών για την προώθηση της υγιεινής διατροφής, και ενθάρρυνσης της φυσικής δραστηριότητας.

Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας απαιτεί συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο και μια ολιστική προσέγγιση που να περιλαμβάνει τόσο την ατομική προσπάθεια όσο και τη θεσμική υποστήριξη. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης, αλλά και η ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες που έχει στην υγεία – σχετίζεται με πολλούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους.

Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που επηρεάζεται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εύρεση μιας «μαγικής λύσης». Οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ειδικά για εκείνους που δεν μπορούν να επιτύχουν σημαντική απώλεια βάρους μόνο μέσω δίαιτας και άσκησης. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί σε πιο καινοτόμες θεραπείες, όπως τα φάρμακα που στοχεύουν τις ορμονικές οδούς που ρυθμίζουν την όρεξη και την αποθήκευση λίπους. Επίσης, έχουν γίνει έρευνες για τη χρήση γονιδιακών θεραπειών και βιολογικών φαρμάκων που ενδέχεται να βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου που το σώμα αποθηκεύει και χρησιμοποιεί ενέργεια.

Τώρα, ερευνητές από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Καρκίνου (CNIO) εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την καύση του λίπους, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει έναν πιθανό στόχο για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Αυτή είναι η πρωτεΐνη που ρυθμίζει την καύση του λίπους

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως η πρωτεΐνη MCJ (Methylation-controlled J) διαθέτει έναν προηγουμένως ανεξερεύνητο μηχανισμό μετατροπής του σωματικού λίπους σε θερμότητα (μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση).

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, η μείωση της MCJ που παρατηρείται σε ασθενείς με παχυσαρκία, φαίνεται να λειτουργεί ως αντισταθμιστικός μηχανισμός για την ενίσχυση της θερμογένεσης του καφέ λιπώδους ιστού. Δηλαδή, τα χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης MCJ υποδηλώνουν ότι το καφέ λίπος καίγεται πιο γρήγορα, αποτρέποντας την αύξηση βάρους.

«Η ανακάλυψη νέων μηχανισμών παραγωγής θερμότητας στο καφέ λίπος είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες στόχους στη μελέτη της παχυσαρκίας», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο αποκλεισμός της πρωτεΐνης MCJ θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής θεραπευτική επιλογή για την παχυσαρκία, η οποία δεν θα βλάπτει το σώμα με άλλους τρόπους. Παρόλα αυτά, τα πρώιμα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.