ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σαλάτα με ψητό λάχανο, γλυκοπατάτα, πλιγούρι & βινεγκρέτ ταχίνι
Θρεπτική και χορταστική.
Υλικά
- Για τη βινεγκρέτ
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- 50 γρ. νερό
- 150 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι εστραγκόν
(μόνο τα φύλλα) - Αλάτι, πιπέρι
- Για τη σαλάτα
- 1 μικρό λάχανο
- 2 μεσαίες γλυκοπατάτες
- 50 γρ. πλιγούρι που δεν χρειάζεται
βράσιμο - 100 γρ. ζωμό ή νερό
- 50 γρ. φουντούκια τριμμένα
- Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ στον κάδο του πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Βήμα 2ο
Κόβουμε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C, στις αντιστάσεις, μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3ο
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις τυλίγουμε, καθεμία ξεχωριστά, σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 200°C, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Βήμα 4ο
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό (ή το νερό), τον φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το πλιγούρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
Βήμα 5ο
Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια το λάχανο και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τις γλυκοπατάτες και τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τριμμένο φουντούκι και σερβίρουμε.