Αν κοιμάστε μπρούμυτα, σας έχουμε άσχημα νέα. Αυτή η στάση ύπνου ασκεί πίεση σε ορισμένες από τις αρθρώσεις στη μέση και καταπονεί τον αυχένα σας. Η καλύτερη στάση ύπνου για κάποιον που υποφέρει από πόνο στη μέση είναι αυτή που βοηθά στη διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης και μειώνει την πίεση στην περιοχή.

Για παράδειγμα, το κοιμάστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι στο κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να πάρει τη φυσιολογική καμπυλότητα της μέσης. Σε αυτή τη στάση το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα, ανακουφίζοντας τα σημεία πίεσης. Επιπλέον βελτιώνει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των εσωτερικών οργάνων.

Επίσης, μια εναλλακτική είναι να ξαπλώσετε στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα προς το στομάχι, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, για να μειώσετε την πίεση που δέχεται η σπονδυλική σας στήλη. Έτσι θα έχετε καλύτερη στήριξη και ευθυγράμμιση των γοφών.

Καλύτερο στρώμα, περισσότερος ύπνος

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αλλαγή στρώματος για καλύτερη στήριξη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη δυσκαμψία έως και 60%, σύμφωνα με ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation.

Επιπλέον, ένα ειδικό ανατομικό στρώμα, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας, μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου μας. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει πόνο στη μέση.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του ύπνου και του πόνου στη μέση, παρατήρησαν ότι συνδέονται. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Neuroscience, υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη αιτιώδης σχέση μεταξύ της αϋπνίας και της οσφυαλγίας, με το ένα να προκαλεί ενδεχομένως το άλλο.

«Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η οσφυαλγία συχνά συνυπάρχει με διαταραχές ύπνου, ωστόσο, η αιτιώδης σχέση παραμένει ασαφής», έγραψαν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους.

Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας δεν έχει χρόνο να ανακάμψει πλήρως, με αποτέλεσμα οι μύες της μέσης να παραμένουν τεταμένοι.

Η αϋπνία μπορεί, επίσης, να αυξήσει την ευαισθησία στον πόνο, καθώς επηρεάζει την παραγωγή των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, οι οποίες ρυθμίζουν την αντοχή μας.

Πότε είναι ανησυχητικός ο πόνος στη μέση

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό εάν ο πόνος…

  • δεν περνάει με απλά παυσίπονα σε λίγες ημέρες,
  • εμφανίζεται και στο πόδι,
  • προκαλεί μούδιασμα,
  • σάς ξυπνάει από τον ύπνο,
  • συνοδεύεται από πυρετό,
  • συνοδεύεται από κάψιμο κατά την ούρηση,
  • ξεκίνησε με αφορμή ένα πέσιμο ή ένα ατύχημα ή
  • συνοδεύεται από απώλεια σωματικού βάρους.

Χαλαρώστε

Πόσες φορές έχει τύχει να διαμαρτυρηθείτε για πόνους στην μέση σας; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την άσκηση ή κάποια απότομη κίνηση;

Κι όμως, είναι πολύ πιθανόν, να σας λείπει ξεκούραση και το άγχος που κυριεύει την καθημερινότητά σας τη συγκεκριμένη περίοδο να αποτελεί, ουσιαστικά, την αιτία για τον πόνο στην πλάτη σας.

Αν ο γιατρός σας έχει αποκλείσει παθολογικούς λόγους που προκαλούν τον πόνο, τότε είναι καλό να βρείτε τρόπους να αποσυμπιέζετε τον νου και να διατηρείτε το σώμα δραστήριο. Οι βαθιές αναπνοές, οι διατάσεις, η γιόγκα, μια βόλτα στη φύση ή η παρέα με αγαπημένα πρόσωπα αποδεικνύονται, μεταξύ άλλων, καθοριστικά στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.