Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν η μουσική συναντά τη μνήμη; Για τα άτομα με προχωρημένη άνοια, τα οποία συχνά βιώνουν σημαντική δυσφορία, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να αποτελέσει το “κλειδί” για μια καλύτερη θεραπεία. Μια νέα βρετανική μελέτη αποκάλυψε πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το άγχος και να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων με προχωρημένη άνοια σε ιδρύματα.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Mental Health, ρίχνουν φως σε μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η προχωρημένη άνοια απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα ενώ η δυσφορία των ασθενών μπορεί να εκδηλωθεί ως αναστάτωση, περιπλάνηση ή αντίσταση στη φροντίδα.

Η διαχείριση αυτών των συμπεριφορών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τόσο την ποιότητα ζωής του ατόμου όσο και την ικανότητα των φροντιστών να παρέχουν αποτελεσματική φροντίδα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η μουσική;

Η μουσικοθεραπεία, η οποία παρέχεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες, έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση. Σε αντίθεση με την περιστασιακή ακρόαση μουσικής ή την ψυχαγωγία, η μουσικοθεραπεία περιλαμβάνει δομημένες συνεδρίες όπου οι θεραπευτές εμπλέκουν τους ασθενείς σε ουσιαστικές μουσικές εμπειρίες.

Μια τυπική συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει το τραγούδισμα γνωστών τραγουδιών, το παίξιμο απλών οργάνων ή την κίνηση με μουσική. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να διεξάγονται ατομικά ή σε μικρές ομάδες, επιτρέποντας στους θεραπευτές να προσαρμόζουν την προσέγγισή τους στις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε ατόμου.

«Με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του αριθμού των ατόμων που διαγιγνώσκονται με άνοια, η μουσική είναι ένας σχετικά απλός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν», εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Τα δεδομένα της έρευνας

Χρησιμοποιώντας μια ερευνητική μέθοδο που ονομάζεται ρεαλιστική ανασκόπηση, η οποία εξετάζει όχι μόνο αν μια παρέμβαση λειτουργεί, αλλά πώς και γιατί λειτουργεί σε διαφορετικά πλαίσια, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία δεκαετιών. Εξέτασαν συγκεκριμένα 11 ανασκοπήσεις, 29 ερευνητικά άρθρα και πολυάριθμα έγγραφα και εκθέσεις.

Η μελέτη περιελάμβανε συνεντεύξεις με το προσωπικό και τους μουσικοθεραπευτές σε κέντρα εξειδικευμένης φροντίδας ενώ οι ερευνητές συνεργάστηκαν επίσης με την οργάνωση εξειδικευμένων νοσηλευτών για την άνοια Dementia UK.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι όταν η μουσικοθεραπεία είναι σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες, μπορεί να προσφέρει άμεση, βραχυπρόθεσμη μείωση της αναστάτωσης και του άγχους, ενώ παράλληλα βελτιώνει την προσοχή, τη δέσμευση, την εγρήγορση και τη διάθεση.

Οι μουσικές αλληλεπιδράσεις φάνηκαν να βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς και προσανατολισμένοι στο περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να βελτιώσει την ευεξία.