Η κοινή διαταραχή που μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 7-9 χρόνια

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας) πεθαίνουν 7 έως 9 χρόνια νωρίτερα, προειδοποιεί νέα μεγάλη έρευνα.

Η κοινή διαταραχή που μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 7-9 χρόνια

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ, διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Σύμφωνα με έρευνα από Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 6% των ενηλίκων έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, περίπου το 25% των ανθρώπων πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν την συγκεκριμένη πάθηση.

Στην έρευνα, που συμμετείχαν 1.006 Αμερικανοί ενήλικες, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι υποψιαζόταν ότι ζει με μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, μόνο το 13% έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές γενεών στα αποτελέσματα, καθώς οι νεότεροι ενήλικες ήταν πιο πιθανό να υποψιαστούν ότι είχαν ΔΕΠΥ και ήταν επίσης πιο πιθανό να αναζητήσουν διάγνωση και θεραπεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Forbes, αυτή τη στιγμή, περίπου 139,8 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο έχουν διαγνωστεί με αυτή τη διαταραχή.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Psychiatry, οι άνδρες με ΔΕΠΥ παθαίνουν 7 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν πάσχουν από αυτήν την διαταραχή. Για τις γυναίκες το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 9 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 10 εκατομμύρια άτομα από τα γενικά ιατρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, εντοπίζοντας πάνω από 30.000 ενήλικες με διαγνωσμένη ΔΕΠΥ.

Στα πλαίσια προηγούμενης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε πάνω από 100.000 άτομα ηλικίας 51-70 ετών από το 2003 έως το 2020 και παρατήρησε ότι σε ηλικία 85 ετών, το 43% των ατόμων με ΔΕΠΥ διαγνώστηκαν με άνοια. Για τα υπόλοιπα άτομα στην ίδια ηλικία το ποσοστό ήταν 15,2%.

Πώς μοιάζει η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας στους ενήλικες;

Ορισμένα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας ενήλικας έχει ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν:

Αργοπορία και κακή διαχείριση χρόνου

Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες ακολουθεί ένα ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο απ’ ότι στα παιδιά.

Οι ενήλικες μπορεί να καθυστερούν μονίμως στη δουλειά τους ή σε σημαντικά γεγονότα και ραντεβού.

Κι ενώ μπορεί να συνειδητοποιούν ότι αυτή η καθυστέρηση υπονομεύει τους στόχους τους, απλά δεν καταφέρνουν ποτέ να είναι στην ώρα τους.

Επικίνδυνη οδήγηση

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ΔΕΠΥ είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ενήλικες όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να επιταχύνουν, να έχουν ατυχήματα και να χάσουν την άδεια οδήγησής τους.

Διάσπαση προσοχής

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν πρόβλημα να θέσουν προτεραιότητες, να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν εργασίες. Τείνουν να είναι αποδιοργανωμένοι, ανήσυχοι και να αποσπώνται εύκολα.

Μερικοί έχουν πρόβλημα στο να συγκεντρωθούν ενώ διαβάζουν, γεγονός που μπορεί να εκτροχιάσει τις φιλοδοξίες και τις σχέσεις τους.

Εκρήξεις θυμού

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν προβλήματα με τον αυτοέλεγχο. Η δυσκολία στον έλεγχο του θυμού μπορεί να τους οδηγήσει σε παρορμητικές συμπεριφορές.

Επειδή τα συμπτώματα (απροσεξία, υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα) μπορεί να εκδηλώνονται με ποικίλους συνδυασμούς και συνήθως περιπλέκονται με άλλα συναισθηματικά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς, είναι εύκολο να τα μπερδέψετε με άλλες παθήσεις όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων σας και να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε.

Μην ξεχνάτε ότι έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μακροχρόνιων επιδράσεων στην καθημερινή λειτουργικότητα και προσαρμογή των πασχόντων ατόμων στο σχολικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Exit mobile version