ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Γίγαντες με σπανάκι και καρότο
Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες με λίγη μαγειρική σόδα.
Υλικά
- 750 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
- 1 καρότο σε ροδέλες
- 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες
- 500 γρ. γίγαντες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
- 4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 πράσο σε ροδέλες
- Ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. πελτέ ή 2 ντομάτες τριμμένες
- Αλάτι, πιπέρι
- Πάπρικα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Σουρώνουμε τους μουλιασμένους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, 1 καρότο και 1 ολόκληρο κρεμμύδι για μία ώρα. Τους σουρώνουμε, τους ξεπλένουμε ξανά και τους κρατάμε στην άκρη μέχρι να τους χρειαστούμε.
Βήμα 2ο
Βάζουμε ένα ταψί πάνω στο μάτι, ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο), το πράσο, το καρότο και την πιπεριά. Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για λίγη ώρα ακόμα, να πέσει ο όγκος του.
Βήμα 3ο
Προσθέτουμε τους γίγαντες, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ελέγχουμε τα υγρά και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο φούρνο για 7-10 λεπτά ακόμα, να ροδίσει η επιφάνειά του.