Το έντερο είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι κατάσταση επικρατεί μέσα σας. Γι’ αυτό και τα συναισθήματα σάς… κάθονται στο στομάχι.

Μάλιστα, το πεπτικό απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης του σώματος, η οποία παίζει ρόλο κλειδί στην διάθεσή σας καθώς επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση, τη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Για να διατηρήσουμε, λοιπόν, το έντερό μας «χαρούμενο» και υγιές, χρειάζεται να καταναλώνουμε προβιοτικά και φυτικές ίνες.

Προβιοτικά

Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερό μας τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πόσο ισχύει το παλιό ρητό «είσαι ό,τι τρως». Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως το στρες, οι συνήθειες του τρόπου ζωής, η λήψη αντιβιοτικών και – ίσως το πιο σημαντικό – η καθημερινή μας διατροφή.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά «φιλικά» βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και προάγουν τη συνολική υγεία, όπως υποδηλώνει άλλωστε και η ετυμολογία του ονόματός τους· το πρόθεμα «προ» και η λέξη «βίος» σημαίνουν υπέρ της ζωής.

Τα προβιοτικά υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί, το γιαούρτι, το κεφίρ, οι πίκλες και το ξινολάχανο. Όταν καταναλώνετε αυτές τις τροφές, οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχουν διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό ςας σύστημα και καταλήγουν στο παχύ σας έντερο, όπου τελικά μένουν και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο, βελτιώνουν την πέψη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό, σσυμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Οι πλούσιες τροφές  σε αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνουν τη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Πρωινό με προβιοτικά και φυτικές ίνες

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μούσλι (με βρώμη και σπόρους)
  • 1 μικρό μήλο ή μπανάνα, κομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο ή chia
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι (προαιρετικά)
  • Λίγες σταγόνες λεμονιού ή κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το γιαούρτι σε ένα μπολ.
  2. Προσθέστε το μούσλι, το φρούτο της επιλογής σας, λιναρόσπορο ή chia, και αν θέλετε, λίγο μέλι ή κανέλα για γεύση.
  3. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.
  4. Αφήστε το να «σταθεί» για 5-10 λεπτά, για να μαλακώσει το μούσλι.