Ένας στους οκτώ ανθρώπους σήμερα είναι παχύσαρκος, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που συνδέεται με χρόνιες επιπλοκές της υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Όμως, μια διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι η ιατρική κοινότητα ορίζει την παχυσαρκία λανθασμένα και ότι έχει έρθει η στιγμή για μια αλλαγή.
Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα από την επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology. Στην έκθεση, η παγκόσμια επιτροπή υποστηρίζει ότι ο συνήθης τρόπος αξιολόγησης της παχυσαρκίας, με βάση τον δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ, δεν είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιοριστεί αν κάποιος είναι παχύσαρκος και τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία. Στην έκθεση επίσης αναφέρονται άλλες μετρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να κάνουν ακριβέστερη διάγνωση.
Παχυσαρκία και ΔΜΣ
Ο δείκτης μάζας σώματος θεωρείται εδώ και καιρό ένας αμφιλεγόμενος τρόπος υπολογισμού της παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά, τα 58 μέλη της επιτροπής δεν υποστηρίζουν την πλήρη κατάργησή του, αλλά αντιθέτως προτείνουν την αλλαγή του ρόλου του.
Η έκθεση και οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν εγκριθεί από 76 οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν οι ερευνητές.
Ο σημερινός τρόπος ορισμού της παχυσαρκίας βασίζεται στον ΔΜΣ, ο οποίος είναι ο υπολογισμός του σωματικού βάρους ενός ατόμου σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα. Εάν ένας ενήλικας έχει ΔΜΣ 30 ή περισσότερο, θεωρείται παχύσαρκος, βάσει αυτής της μέτρησης.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΔΜΣ δεν αναλύει πόσο σωματικό λίπος έχει κάποιος, καθώς εξετάζει απλώς το ύψος του σε σύγκριση με το βάρος του, σημειώνουν οι ερευνητές πίσω από την έκθεση. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα μυϊκής μάζας, όπως για παράδειγμα οι αθλητές, μπορεί να καταλήξουν να πληρούν τα κριτήρια της παχυσαρκίας, παρόλο που έχουν χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους.
Τι προτείνει η νέα έκθεση
Η έκθεση προτείνει τη χρήση του ΔΜΣ ως εργαλείο ελέγχου και όχι ως μέσο διάγνωσης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια της παχυσαρκίας βάσει του ΔΜΣ, μπορούν να ελέγχονται για υπερβολικό σωματικό λίπος με τη χρήση εργαλείων και μετρήσεων, όπως για παράδειγμα η αναλογία μέσης-ισχίου.
Τα άτομα που υποβάλλονται σε προκαταρκτικό έλεγχο και έχουν ΔΜΣ άνω του 25 και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα παρακολουθούνται και θα τους παρέχονται συμβουλές για το πώς να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ορίζει αυτή τη διάγνωση ως «προκλινική παχυσαρκία».
Σύμφωνα με την έκθεση, για να διαγνωστούν με κλινική παχυσαρκία, τα άτομα θα πρέπει να έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος (επιβεβαιωμένο από ΔΜΣ 30 ή κοντά σε 30 και τουλάχιστον ένα άλλο δείκτη, όπως η υψηλή περίμετρος μέσης) και οποιαδήποτε από τις ιατρικές παθήσεις που προκαλούνται από την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, του πόνου στο ισχίο ή το γόνατο και της μη φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων.
Ωστόσο, άτομα με ΔΜΣ 40 ή υψηλότερο μπορεί να λάβουν διάγνωση παχυσαρκίας με βάση μόνο αυτόν τον υπολογισμό, δήλωσαν οι ερευνητές.
Το σωματικό λίπος παίζει επίσης ρόλο, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι μια γυναίκα με περίμετρο μέσης άνω των 34,6 ιντσών έχει πιθανόν υπερβολικά επίπεδα σωματικού λίπους, ενώ οι άνδρες με περίμετρο μέσης τουλάχιστον 40 ιντσών μπορεί να έχουν επίσης πιθανότατα υπερβολικά επίπεδα σωματικού λίπους.