Η μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης θα μπορούσε να ωφελήσει ορισμένους ασθενείς με διαβήτη… Τουλάχιστον αυτό ανακάλυψαν ερευνητές όταν ανέλυσαν τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ περισσότερων από 6.600 Αμερικανών ενηλίκων με διαβήτη, επισημαίνοντας ότι η σχέση μεταξύ του μεγέθους της περιφέρειας της μέσης και της θνησιμότητας ακολουθεί απροσδόκητα μοτίβα που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, ερευνητές από το Northern Jiangsu People’s Hospital στην Κίνα ανέλυσαν στοιχεία από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), μια μαζική μελέτη υγείας των Αμερικανών που διεξήχθη μεταξύ 2003 και 2018. Παρακολούθησαν τα ποσοστά επιβίωσης 3.151 γυναικών και 3.473 ανδρών με διαβήτη, παρακολουθώντας τους για περίπου έξι έως επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Πότε μπορεί να ωφελεί η μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης;

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Exploratory Research and Hypothesis in Medicine, αμφισβητούν όσα γνωρίζουμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες με διαβήτη εμφάνισαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όταν η περίμετρος της μέσης τους έφτανε τα 107 εκατοστά (περίπου 42 ίντσες), μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως θεωρείται υγιές. Για τους άνδρες, το “γλυκό σημείο” ήταν τα 89 εκατοστά (περίπου 35 ίντσες), πιο κοντά στις σημερινές συστάσεις.

Η σχέση αυτή φάνηκε να εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, σημειώνουν οι ερευνητές. Για τις γυναίκες, η σχέση μεταξύ του μεγέθους της περιφέρειας της μέσης και της θνησιμότητας σχημάτισε καμπύλη σχήματος U, δηλαδή τα ποσοστά θανάτου ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων που είχαν τόσο μικρότερη όσο και μεγαλύτερη περιφέρεια από το βέλτιστο σημείο.

Από την άλλη, οι άνδρες εμφάνισαν ένα μοτίβο σχήματος J, με τον κίνδυνο θνησιμότητας να αυξάνεται πιο απότομα όσο το μέγεθος της περιφέρειας της μέσης αυξανόταν πέρα από το βέλτιστο σημείο.

Τα ευρήματα φάνηκαν να είναι συνεπής για όλες τις διαφορετικές αιτίες θανάτου. Είτε εξέταζαν τη συνολική θνησιμότητα είτε τους θανάτους ειδικά από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα μοτίβα παρέμεναν σταθερά. Για κάθε εκατοστό αύξησης του μεγέθους της περιφέρειας της μέσης κάτω από το βέλτιστο σημείο, οι γυναίκες είδαν τον κίνδυνο θνησιμότητας να μειώνεται κατά 3%, ενώ οι άνδρες είδαν μείωση κατά 6%, σημειώνουν οι ερευνητές.

Όμως, πάνω από τα βέλτιστα όρια, κάθε επιπλέον εκατοστό αύξανε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 4% για τις γυναίκες και 3% για τους άνδρες.

Αν και τα ευρήματα αυτά μπορεί να φαίνονται αντιφατικά, ευθυγραμμίζονται με ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που υποδηλώνουν ότι οι βέλτιστες παράμετροι υγείας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν πως το ζήτημα χρήζει περαιτέρω μελέτης.