Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου νομίζατε ότι λέγατε τη γνώμη σας με σαφή και περιεκτικό τρόπο, αλλά ξαφνικά κάποιος σας είπε ότι είστε αγενής; Δεν είχατε ποτέ την πρόθεση να φανείτε έτσι, οπότε τι πήγε στραβά; Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να είστε άμεσοι στην επικοινωνία σας δίχως να δημιουργούνται παρεξηγήσεις;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του άμεσου και του άκομψου επικοινωνιακού στυλ. Την ίδια στιγμή, η δήλωση που μόλις κάνατε μπορεί να θεωρηθεί άμεση ή αγενής βάσει ποικίλων παραγόντων, όπως η κουλτούρα, το πλαίσιο, τα μη λεκτικά στοιχεία της επικοινωνίας.
Παράλληλα όταν δύο άνθρωποι έχουν διαφορετικά στυλ επικοινωνίας, οι αντιλήψεις τους μπορεί να διαφέρουν, με αποτέλεσμα η άμεση επικοινωνία να εκλαμβάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως αγένεια.
Πώς θα είστε άμεσοι
Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να τροποποιήσετε το στυλ επικοινωνίας σας ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε με αμεσότητα δίχως να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, που δυσχεραίνουν την επικοινωνία σας με τους γύρω σας, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:
- Εξηγήστε τι εννοείται με όσα λέτε και προσπαθήστε να είστε σαφείς και περιεκτικοί. Τι πληροφορίες προσπαθείτε να μεταδώσετε; Μοιραστείτε τις πληροφορίες αυτές χωρίς να επαναλαμβάνεστε.
- Μείνετε στα γεγονότα. Μην προσθέτετε τη γνώμη σας ή πρόσθετες σκέψεις επί του θέματος.
- Ζητήστε διευκρινίσεις. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σε τι απαντάτε, προκειμένου να αποφύγετε τη λανθασμένη επικοινωνία.
- Χρησιμοποιήστε δηλώσεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο (για παράδειγμα «εγώ νιώθω»), οι οποίες διευκρινίζουν ότι μιλάτε για τη δική σας σκέψη και εμπειρία.
Αμεσότητα Vs αγένειας
Σε γενικές γραμμές, όταν επιλέγει κανείς την άμεση επικοινωνία αυτό που εννοούμε είναι ότι λέει αυτό που εννοεί, συχνά χωρίς να κάνει υπεκφυγές. Όσοι επικοινωνούν άμεσα είναι συνήθως ανοιχτοί και ειλικρινείς. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να είναι “ωμοί”, πράγμα που μπορεί να φανεί σκληρό. Στην περίπτωση όμως, που κάποιος γίνεται προσβλητικός ή κάνει άκομψα σχόλια, τότε δεν μιλάμε για αμεσότητα.
Στην περίπτωση που νιώθετε ότι κάποιος γίνεται αγενής, επικεντρωθείτε στο μήνυμα που υποκρύπτεται και όχι στην πρόθεση πίσω από τα λόγια του. Μήπως μεταδίδει χρήσιμες πληροφορίες, αλλά το κάνει με τρόπο που δεν ταιριάζει με αυτό που έχετε συνηθίσει;
Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, εκφράζοντας του τις ανησυχίες σας. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία αποτελεί την δίοδο για την βελτίωση της επικοινωνίας αλλά και των σχέσεων.