Γρίπη, RSV, SARS-CoV-2 και νοροϊός: Τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο κι ένας ιός του πεπτικού, που έχει προκαλέσει περισσότερα κρούσματα από το συνηθισμένο – Αυτή η «τετραδημία» απασχολεί τους ειδικούς φέτος το χειμώνα, καθώς μπορεί να οδηγήσει τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο…
Γρίπη (Influenza)
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) παραμένει άνω του ορίου που υποδεικνύει την έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης (10%), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατά την εβδομάδα καταγράφηκαν 24 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιών της γρίπης (Α, Β, C), με τα στελέχη Α και Β να είναι τα πιο συνηθισμένα:
- Γρίπη Α: Μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές και επικίνδυνες λοιμώξεις, περιλαμβανομένων επιπλοκών όπως η πνευμονία, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε ηλικιωμένους και παιδιά.
- Γρίπη Β: Τα συμπτώματα είναι γενικά πιο ήπια και οι επιπλοκές είναι λιγότερο συχνές, αν και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.
COVID-19 (Κορωνοϊός, SARS-CoV-2)
Αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας λόγω COVID-19. Οι υπο-παραλλαγές KP.3 και XEC της ΒΑ.2.86 είναι τα στελέχη που επικρατούν στις ανιχνεύσεις.
Η ΒΑ.2.86 είναι μια υπο-παραλλαγή της Οmicron που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2023 και χαρακτηρίζεται από αρκετές σημαντικές μεταλλάξεις στο εξωτερικό πρωτεϊνικό της στέλεχος (Spike protein). Αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του ιού να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα, είτε αυτή είναι αποτέλεσμα προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού.
RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός)
Ο RSV έχει αυξημένη δραστηριότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία ευνοούν την επιβίωση και διάδοση του ιού.
Πολλοί άνθρωποι, ειδικά τα παιδιά, δεν έχουν εκτεθεί στον RSV τα τελευταία χρόνια λόγω των αυστηρών μέτρων για την COVID-19, όπως οι περιορισμοί και οι κοινωνικές αποστάσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων χωρίς ανοσία στον ιό, αυξάνοντας την ευαισθησία και τον κίνδυνο για κρούσματα, ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά κάτω των 2 ετών.
Ο RSV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και ευνοείται από την παραμονή σε κλειστούς χώρους, καθώς μεταδίδεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού (με τον βήχα ή το φτάρνισμα) ή μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.
Νοροϊός (Norovirus)
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι οποίοι είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί. Ο νοροϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει μολυνθεί, ή αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα ή τρώγοντας τροφή που έχει αγγίξει κάποιος που έχει νοσήσει με τον ιό.
Ιογενή γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλώσει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε ιός έχει τη δική του εποχική δραστηριότητα. Οι λοιμώξεις από νοροϊό, αν και απαντώνται όλο το χρόνο, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα τους ψυχρότερους μήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω του συγχρωτισμού.
Αν και η γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε 2-3 ημέρες, ο νοροϊός μπορεί να παραμείνει στα ρούχα και σε αντικείμενα που είναι καλυμμένα με ύφασμα, όπως καρέκλες, καναπέδες και μαξιλάρια, για έως και ένα μήνα, μολύνοντας όσους τα αγγίζουν, προειδοποιούν οι ειδικοί εν μέσω ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων.
Τα κρούσματα είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή (έκθεση) με έναν από τους ιούς που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται μεταξύ 12 και 72 ωρών.
Πώς θα προστατευτούμε από την «τετραδημία»
Για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε μια από τις παραπάνω ιώσεις :
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
- Αποφεύγετε συνωστισμένα μέρη και αερίστε τα δωμάτια.
- Αποφεύγετε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα ασθένειας.
- Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με υγιεινή διατροφή, ύπνο και άσκηση.
- Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά για επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.
- Πίνετε άφθονα υγρά για ενυδάτωση.
- Πλένετε συχνά τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα.
Αν εμφανίσετε συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης ή γαστρεντερίτιδας (όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια), επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.