Διεθνής έρευνα σε χιλιάδες εργαζομένους ανέδειξε το γεγονός ότι οι αμοιβές είναι πλέον σε δεύτερη μοίρα στην εργασία αναφορικά με τους λόγους που ωθούν τα άτομα να αναλάβουν μία θέση. Είναι η πρώτη φορά που η εξεύρεση ή η διατήρηση μιας εργασίας που ταιριάζει με την υπόλοιπη ζωή τους υπερέχει του μισθού στην 22χρονη ιστορία της ετήσιας επισκόπησης του κόσμου της εργασίας από τη διεθνή εταιρεία προσλήψεων Randstad. Στην συγκεκριμένη εταιρική επανάσταση φαίνεται να συνέβαλε ιδιαίτερα η πανδημία του κορονοϊού, όπως αναφέρει ο Guardian.

Πιο συγκεκριμένα, για το 83% των 26.000 εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα σε 35 χώρες, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτέλεσε τον παράγοντα με την υψηλότερη κατάταξη για τους εργαζόμενους όσον αφορά την τρέχουσα ή τη μελλοντική τους εργασία, σε αντιστοιχία με την ασφάλεια της εργασίας (83%) και λίγο μπροστά από τον μισθό (82%).

Η έρευνα υπογραμμίζει τις νέες βάσεις για τον κόσμο της εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερα από τους εργοδότες τους, ακόμη και εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και τεχνολογικών αλλαγών, τόνισε η ολλανδική εταιρεία. Σχεδόν οι μισοί (45%) από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν αγωνιστεί για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) ανέφερε ότι είχε εγκαταλείψει μια θέση εργασίας επειδή δεν προσέφερε αρκετά ευέλικτη εργασία.

«Η εργασία είναι κάτι παραπάνω από τις αποδοχές»

«Η εργασία σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιταγή μισθού. Τα ταλέντα [οι εργαζόμενοι] παγκοσμίως αναζητούν χώρους εργασίας που να ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές τους αξίες, τις φιλοδοξίες και τις συνθήκες», δήλωσε ο Sander van ‘t Noordende, διευθύνων σύμβουλος της Randstad.

«Η αποζημίωση εξακολουθεί να είναι σημαντική, αλλά τα ταλέντα σήμερα έχουν πολύπλευρες προσδοκίες».

Σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που οι καραντίνες λόγω Covid ώθησαν τους εργαζόμενους να δουλέψουν στα τραπέζια της κουζίνας, στα δωμάτια και στους καναπέδες τους, ο επαγγελματικός κόσμος έχει υποστεί τεράστια μεταβολή, καθώς η υβριδική εργασία είναι πλέον πολύ πιο συνηθισμένη, ακόμη και αν δεν είναι δυνατή για όλες τις θέσεις εργασίας.

Ποιες προτιμήσεις εκφράζουν για τα επαγγέλματά τους οι γενιές

Η μετατόπιση των εργασιακών απαιτήσεων και προσδοκιών είναι πιο συχνή μεταξύ των νεότερων εργαζομένων, οι οποίοι εκτιμούν περισσότερο την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής τους ζωής, τονίζοντας τις διαφορές των γενεών μεταξύ των συναδέλφων.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στη γενιά Z – γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012 – ήταν πιο πιθανό να κατατάξουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής πολύ πάνω από τον μισθό. Τα τρία τέταρτα (74%) των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δήλωσαν ότι η ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής είναι η κορυφαία προτεραιότητά τους, σε σύγκριση με τον μισθό (68%).

Ωστόσο, η σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και της αμοιβής αυξήθηκε για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ερωτηθέντες. 85% των baby boomers – ηλικίας μεταξύ 61 και 70 ετών – κατέταξαν την ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και προσωπικό χρόνο σε υψηλή θέση, σε σύγκριση με 87% για την αμοιβή, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εισόδημα γίνεται πιο σημαντικό καθώς οι εργαζόμενοι πλησιάζουν στο τέλος της επαγγελματικής τους ζωής.

Η ευελιξία

Η ευελιξία στο πότε και πού οι εργαζόμενοι εκτελούν τους ρόλους τους φαίνεται επίσης να έχει εδραιωθεί στους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσε η Randstad. Το ποσοστό των εργαζομένων που δήλωσαν ότι η εργασία τους προσφέρει ευελιξία έχει αυξηθεί σημαντικά από έτος σε έτος, όσον αφορά τις ώρες εργασίας τους – οι οποίες αυξήθηκαν από 57% στην έκθεση του 2024 σε 65%, μια σχετική αύξηση 14% – και την τοποθεσία εργασίας τους, η οποία ανέβηκε από 51% σε 60%, μια σχετική αύξηση σχεδόν 18%.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων (64%) ανέφεραν ότι μπορούν να επιλέξουν την παραγωγικότητα στη εργασία τους, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ευελιξία στον χώρο εργασίας έχει εξομαλυνθεί, σύμφωνα με την Randstad, καθώς οι εργοδότες έχουν δώσει στο προσωπικό τους μεγαλύτερη ελευθερία να προσαρμόσουν την εργασία τους στη ζωή τους.

Ακόμη και σε μια εποχή μεγαλύτερης ευελιξίας και εργασίας στο σπίτι, η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των εργαζομένων δήλωσε ότι επιθυμεί ο χώρος εργασίας τους να τους παρέχει μια αίσθηση κοινότητας. Οι εργαζόμενοι δεν είναι επίσης διατεθειμένοι να παραμείνουν πιστοί στον εργοδότη τους εάν αισθάνονται ότι δεν ανήκουν σε έναν οργανισμό, και περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν ότι θα ήταν έτοιμοι να παραιτηθούν για τον λόγο αυτό, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα (37%).