Κρυολόγημα: Να τρέξω αν δεν νιώθω καλά;

Όταν περνάμε ένα κοινό κρυολόγημα, το μόνο πράγμα που συνήθως θέλουμε να κάνουμε είναι να κουλουριαστούμε στον καναπέ. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερο να φορέσουμε τα αθλητικά μας;

Κρυολόγημα: Να τρέξω αν δεν νιώθω καλά;

Ποια είναι η πιο ωφέλιμη προσέγγιση όσον αφορά την άσκηση όταν είμαστε άρρωστοι; Θα μας κάνει το τρέξιμο καλό ή θα είμαστε χειρότερα μετά; Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της προπόνησης έτσι ώστε να πάρουμε την σωστή απόφαση όταν το κοινό κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί.

Ξεκινώντας από την περιοχή του λαιμού και κάτω, οι ειδικοί συνιστούν ανάπαυση αν εμφανίσουμε συμπτώματα όπως πονόλαιμο, βήχα, συμφόρηση στο στήθος, πόνους στο σώμα, ρίγη, τάση για εμετό, διάρροια, πρησμένους λεμφαδένες. Αντίθετα, οποιαδήποτε συμπτώματα πάνω από το λαιμό, όπως για παράδειγμα βουλωμένη μύτη ή φτέρνισμα, κατά κύριο λόγο, δεν υποδεικνύουν κάτι πιο σοβαρό και επομένως δεν απαιτούν αποχή από την άσκηση. Δεδομένου ότι η γυμναστική απελευθερώνει την ορμόνη αδρεναλίνη, η οποία θεωρείται ένα φυσικό αποσυμφορητικό, το τρέξιμο όταν έχουμε μπούκωμα μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας αποσυμφόρησης των ρινικών διόδων, έστω και προσωρινά. Επομένως, η άσκηση σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούσε ακόμα και να βοηθήσει. τιπς για τρέξιμο

Μήπως το τρέξιμο με κάνει πιο επιρρεπή στο να κολλήσω κρυολόγημα;

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι δρομείς που προπονούνται σε υψηλά επίπεδα, όπως οι επαγγελματίες αθλητές, έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από αναπνευστικές λοιμώξεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι μαραθωνοδρόμοι παρουσιάζουν περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όταν βρίσκονται στην περίοδο της κορύφωσης της προπόνησής τους και αμέσως μετά τον ίδιο τον μαραθώνιο, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος και η ανεπαρκής περίοδος αποκατάστασης.

Μην το παρακάνετε…

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσετε να τρέξετε, προσπαθήστε να διατηρήσετε έναν ήπιο ρυθμό και να περιοριστείτε σε μικρότερες από τις συνηθισμένες αποστάσεις. Σκοπός σας άλλωστε είναι να αναρρώσετε, όχι να επιδεινώσετε τα συμπτώματα.

Προσέξτε τις ενδεχόμενες ζαλάδες, τη ναυτία, τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό καθώς και την έντονη εφίδρωση. Αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλύτερα να σταματήσετε αμέσως το τρέξιμο.

Γενικά, φροντίστε να ακούτε το σώμα σας. Ακόμα και με προφυλάξεις, η προπόνηση κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας ενέχει κινδύνους και όταν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να επιλέγετε την ξεκούραση. Αν πιέσετε τον εαυτό σας να προπονηθεί, ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό και να χρειαστεί ύστερα περισσότερος χρόνος για να επιστρέψετε στην κανονικότητα. Στο κάτω κάτω, το να χάσετε μερικές ημέρες άσκησης, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη φυσική σας κατάσταση.

HMPV_metapneumonoios

Τι να κάνετε για πιο γρήγορη ανάρρωση

Καταναλώστε άφθονα υγρά, ξεκουραστείτε και παρακολουθήστε προσεκτικά τα συμπτώματά σας. Φροντίζοντας τον εαυτό σας, οι πιθανότητες να είστε έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο τρέξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι με το μέρος σας.

Πότε να επιστρέψετε στο τρέξιμο μετά το κρυολόγημα

Περιμένετε ένα 24ωρο μετά το πέρας των συμπτωμάτων, ειδικά αν είχατε πυρετό, προτού επανέλθετε στην προπόνηση. Ξεκινήστε χαλαρά με σύντομα τρεξίματα κι αν χρειαστεί, ενσωματώστε διαλείμματα με περπάτημα. Μέρα με τη μέρα, μπορείτε να αυξάνετε την ένταση ή και την απόσταση σταδιακά.

*Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω

Απόρρητο