Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο npj Science of Food, αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού από ηλικιωμένα άτομα συνδέεται με λιγότερες βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, υποδεικνύοντας ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας.

Το πράσινο τσάι έχει από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τσάι, καθώς και πολυφαινόλες, οι οποίες προσφέρουν ποικίλα οφέλη υγείας, όπως:

  • Συμβολή στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.
  • Ενίσχυση της απώλειας βάρους σε άτομα με παχυσαρκία.
  • Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο δέρμα και το καρδιοαγγειακό σύστημα.
  • Γνωστικά οφέλη.

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε σχεδόν 9.000 ενήλικες για να προσδιορίσει αν το πράσινο τσάι ή ο καφές είχαν κάποια επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για να καταγραφεί η κατανάλωσή τους. Η ημερήσια πρόσληψη πράσινου τσαγιού και καφέ κατατάχθηκε σε τέσσερις ομάδες: 0–200, 201–400, 401–600 και τουλάχιστον 601 χιλιοστόλιτρα (ml). Μια κούπα τσάι ισοδυναμούσε με περίπου 200 ml.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε μαγνητική τομογραφία (MRI) για να εκτιμηθούν οι βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, τον όγκο του ιππόκαμπου και τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης. Σε μια δεύτερη ανάλυση, προχώρησαν και σε προσαρμογές ιατρικών παραγόντων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), τα επίπεδα χοληστερόλης κλπ. καθώς και συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση.

Λιγότερες βλάβες στον εγκέφαλο παρουσίασαν όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και των λιγότερων βλαβών στη λευκή ουσία του εγκεφάλου ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία σύνδεση με την κατανάλωση καφέ. Επίσης, δεν βρέθηκε σύνδεση με τον όγκο του ιππόκαμπου ή τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στις νευροπροστατευτικές ιδιότητες των κατεχινών στο πράσινο τσάι, οι οποίες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, μειώνουν τη φλεγμονή και αναστέλλουν τη συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με την ανάπτυξη πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ», εξήγησαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού δεν επεκτάθηκαν στους συμμετέχοντες με το αλληλόμορφο APOE e4 ή σε εκείνους με κατάθλιψη. Το αλληλόμορφο APOE e4 είναι μια γενετική παραλλαγή του γονιδίου APOE. Αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ApoE, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των λιπιδίων και άλλων αποβλήτων από το αίμα και τον εγκέφαλο. ugieis_xeimonas

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι, καθώς και τα δύο αποτελούν ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια, το πράσινο τσάι ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικό στη μείωση των βλαβών στη λευκή ουσία σε αυτά τα άτομα.

Κρύβει η κατανάλωση κινδύνους;

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι είναι μια ομάδα φλαβονοειδών (ή φλαβονολών), που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά και ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών. Οι κατεχίνες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του αζώτου και του οξυγόνου και σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν, όπως αναφέρθηκε, τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές ωστόσο προειδοποιούν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς και πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιορίσουν αν οι γενετικοί και οι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί σε στοχευμένες υποομάδες, όπως άτομα με κατάθλιψη ή το αλληλόμορφο APOE e4.

«Οι μακροπρόθεσμες μελέτες είναι απαραίτητες για να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στην εξέλιξη της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης. Επιπλέον, πρέπει να γίνουν συγκριτικές αναλύσεις για να αξιολογηθεί πώς το πράσινο τσάι συγκρίνεται με άλλα ροφήματα ή διατροφικές παρεμβάσεις στην πρόληψη των βλαβών στη λευκή ουσία,» τονίζουν.

Υπογραμμίζουν δε, ότι πρέπει να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες πράσινου τσαγιού:

«Αν και το πράσινο τσάι είναι γενικά ασφαλές, η υπερβολική κατανάλωση (πάνω από 3-4 κούπες την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αϋπνία, γαστρεντερική δυσφορία ή βλάβες στο ήπαρ λόγω υψηλών επιπέδων καφεΐνης και κατεχινών».